INNOVATION

2028 ska mammuten vara tillbaka – ”Ganska säkra på det”

Ben Lamm och George Church på Colossal.

Om bara fem år, 2028, ska mammuten åter ströva på vår planet. Det uppger genteknikföretaget Colossals vd, Ben Lamm, i en ny intervju med El País. ”Vi känner oss ganska säkra på det.”

Publicerad

Det enda djuret – låt vara att det rör sig om ett mytologiskt väsen – Colossal än så länge kan göra anspråk på är enhörningen. Tidigare i år värderades bolaget till över en miljard dollar. Med den berömde genetikern George Church som dragplåster har Colossal samlat in 225 miljoner dollar. Kapitalet ska användas för att ”av-utrota” den flygoförmögna dronten, pungvargen och mammuten.

– Vi har tagit riktigt stora kliv framåt. Alla projekten vi jobbar med går enligt plan, säger Ben Lamm i en intervju med den spanska dagstidningen El País.

Att kalla det djur Colossal försöker skapa för mammut är en sanning med modifikation. Genmodifikation närmare bestämt. Projektet går ut på att först jämföra arvsmassa från prover av mumifierad ullhårig mammut med dagens asiatiska elefanter, för att spåra vad som skiljer dem åt. Därpå genredigeras hudceller tagna från asiatiska elefanter för att bära mammutgener.

Forskning pågår i Colossals labb.

Hudcellkärnan med de adderade mammutgenerna får sedan ersätta cellkärnan i ett ägg som forskarna skapar i labbet. Ägget ska utvecklas i en surrogatelefant eller i en artificiell livmoder.

Av detta blir det ingen mammut i bokstavlig bemärkelse, utan snarare ett slags hybrid mellan den asiatiska elefanten och det utrotade djuret. En ”mammufant”, pälsklädd och förhoppningsvis köldresistent. Love Dalén, professor och forskningsledare på Centrum för paleogenetik vid Naturhistoriska riksmuseet, använder en annan benämning: ”gmo-elefant”.

Kontroversiellt och ”oetiskt”

Att använda en surrogatmamma betraktas emellertid som kontroversiellt.

– Att använda elefanter som surrogatmödrar i ett sådant här försök är oetiskt. Colossal pratar om att använda en konstgjord livmoder, men de skulle fortfarande behöva elefanthonor för att kunna använda äggen, vilket skulle störa ett utrotningshotat djur, har Love Dalén tidigare berättat för Ny Teknik.

Vi lovar att de här ekosystemen kan blomstra genom att återinförandet av arter.

Ben Lamm, vd Colossal

Genom att återförvilda den arktiska mammutstäppen hoppas Colossal kunna hindra den metanrika permafrosten från att smälta.

– Det finns inget som helst vetenskapligt stöd vad jag har hittat för att det skulle bli en positiv effekt ens om du har miljontals mammutar som vandrar på tundran. Det finns vissa modeller som har tytt på det, men det kan lika gärna vara så att mammutarna bidrar till att göra snön smutsig på våren så den smälter snabbare och att de ökar mängden metan, som är en växthusgas som bidrar till en negativ klimatpåverkan, har Love Dalén sagt.

Ska jobba med myndigheter

Utöver Colossals klimatambitioner hoppas företaget kunna rädda moderna elefanter från utrotning och bidra till utvecklingen av mer avancerad genredigering. Och Ben Lamm är, till skillnad från Love Dalén, övertygad om att mammutens återkomst är ett steg i rätt riktning.

– Man måste vara eftertänksam när man jobbar med ny teknik, och när man gör något stort och djärvt. Man måste vara transparent och tydlig … vi kommer att jobba med myndigheter när det är dags för återförvildning. Vi lovar att de här ekosystemen kan blomstra genom att återinförandet av arter, säger han till El País.

✉️ Språk- eller faktafel i texten? Skriv och berätta.