Karriär

Stort intresse för kvinnliga mötesplatser – Women in Tech sålde slut på 45 sekunder

Biljetterna till årets upplaga av konferensen Women in Tech tog slut på 45 sekunder. Det var till och med snabbare än förra året.
Grundarna till den nya konferensen i Göteborg, Female Network Forum: Jessica Mitrosbaras och Nataly Duyko. Foto: Anna-Karin Hulth
Maria Norberg Foto: Teknikkvinnor

Det finns ett enormt sug efter mötesplatser för kvinnor som arbetar inom teknik och it. Biljetterna till den största konferensen på temat, Women in Tech, tog slut på 45 sekunder i år.

Publicerad Senast uppdaterad

Dags att söka nytt jobb? Här hittar du de hetaste ingenjörsjobben!

Women in Tech ordnas varje år på internationella kvinnodagen den 8 mars i Stockholm. Syftet är att inspirera kvinnor att välja yrkeskarriärer inom tekniksektorn.

I år släpptes biljetterna i februari och tog slut på 45 sekunder. Det var till och med snabbare än förra året, när det tog en och en halv minut innan alla biljetter var tingade.

En ny konferens i Göteborg, Female Network Forum, har också rönt stort intresse. Ambitionen är att lyfta fram olika nätverk för kvinnor inom it och teknik. Konferensen arrangerades den 27 februari och blev fullbokad på en vecka.

– Det fanns 150 platser, men vi fick nästan 300 anmälningar. Det var över förväntan, från början tänkte vi att vi skulle vara glada om 70 kommer, berättar Nataly Duyko, kommunikationsansvarig på teknikkonsultföretaget Sigma Technology och en av medgrundarna till Female Network Forum.

Flera orsaker till stora intresset

Fyra olika kvinnliga nätverk (se faktaruta) kommer att medverka med representanter. Företaget 1928 Diagnostics, känt från Affärsvärldens och Ny Tekniks 33-lista över de hetaste startupbolagen, ska också närvara.

Nataly Duyko tror att det finns flera orsaker till det stora intresset för mötesplatser för kvinnliga ingenjörer. För bolagen kan det helt enkelt vara ett sätt att råda bot på kompetensbrist.

– Andelen kvinnor i branschen är fortfarande bara 29 procent. Det finns många sätt att jobba mot kompetensbrist, men att locka fler kvinnor är ett sätt, säger hon.

För kvinnor som arbetar inom it- eller tekniksektorn tror hon att det ibland kan kännas ensamt på arbetsplatsen.

– Sådana här mötesplatser kan vara ett sätt för dem att nätverka, få ny inspiration, se vilka möjligheter det finns i branschen och få nya kontakter, säger Nataly Duyko.

Behov av nya perspektiv

Hon får medhåll av Maria Norberg, en av grundarna till Facebookgruppen Teknikkvinnor, som nu har drygt 26 000 medlemmar. Det är en grupp där kvinnor inom teknikyrken kan ställa frågor till varandra om högt och lågt. Ofta handlar det om karriärdrag.

– Nätverken blir så här stora för att det finns ett behov av att känna sig i majoritet när man oftast är i minoritet på sin arbetsplats. Det finns behov av kvinnliga förebilder och att öppna fler perspektiv för vad man kan göra inom teknik och få inspiration till vilka kliv man kan göra i sin karriär, säger Maria Norberg.

Nu har gruppen tagit steget från den virtuella världen ut i verkligheten. Åtta lokala och regionala nätverk har bildats för att ordna fysiska träffar på olika platser i landet.

– När vi har frågat medlemmarna i Facebookgruppen vad de vill ha och vad de saknar är det en extremt stor del, mellan 50 och 70 procent, som säger att de vill ha fysiska nätverk för att få möjlighet att utveckla sig själva, berättar Maria Norberg.

Kvinnliga nätverk på Female Network Forum

Women in IT: Ett privat nätverk som drivs av utvecklaren Samaneh Utter. Det började som after works med kvinnliga kolleger för två år sedan och har nu över 650 medlemmar.

Witech: Ett kvinnligt nätverk i Småland. Ambitionen finns att det även ska etableras i Göteborg. Syftet är att inspirera fler tjejer att välja it, lyfta fram fler kvinnliga förebilder och etablera en mötesplats för erfarenhetsutbyte. Grundades 2017 av Natasha Asimiadis, teknikinformatör, och Diana Unander, programansvarig på Linnéuniversitetet.

Pink Programming: En ideell förening med en vision om att lära fler kvinnor att programmera genom gratisevenemang och läger. Finns i dag i Göteborg, Stockholm och Malmö.

Sigma Smart Women Society: Ett it-nätverk för kvinnor i arbetslivet. Nätverket skapades med syfte att stärka kvinnor i arbetslivet och få fler kvinnor intresserade av it-branschen. Finns i Göteborg, Stockholm, Örebro, Karlskrona, Malmö och Helsingborg.