Karriär

Kvadrat tänkte om – höll konferensen i vr: ”Så jäkla mäktigt”

Deltagarna reagerar med olika typer av symboler. Foto: Kvadrat
En särskild miljö hade skapats för ett mingel efter konferensen. Foto: Kvadrat
Konferensmiljön i virtual reality. Foto: Kvadrat
Maria Hellström. Foto: Kvadrat
Maria Hellström talar under konferensen. Foto: Kvadrat

Coronautbrottet tvingade konsultbolaget Kvadrat att tänka om. Den årliga vårkonferensen fick flytta till virtual reality. ”Detta vill vi göra igen”, säger koncernchefen Maria Hellström.

Publicerad

Maria Hellström var häromdagen med om något speciellt. Inte unikt, men åtminstone något som före pandemin var väldigt ovanligt.

– Det var så jäkla mäktigt. Så coolt. I fredags när jag kom hem kände jag mig fortfarande euforisk.

Hon och Kvadrat, det konsultbolag som Maria Hellström är chef för, hade just genomfört sin första konferens i virtual reality.

När coronaviruset sprids över den fysiska världen och sliter sönder världsekonomin har människor migrerat till digitala miljöer. Använding av videokonferensverktyg slår rekord efter rekord. 12,1 miljoner avatarer – alltså virtuella representationer av verkliga människor – såg nyligen rapartisten Travis Scott uppträda i dataspelet Fortnite. Och människor som tidigare inte tänkt tanken på testa vr, än mindre använda tekniken till att genomföra konferenser, har nu vågat ta klivet.

Maria Hellström kan sälla sig till den skaran.

– När vi några veckor tidigare bestämde oss för att köra i vr var det svårt att föreställa sig den upplevelsen och att allt skulle fungera så bra som det faktiskt gjorde.

Föreställ dig en virtuell föreläsningssal, en scen med en storbildsskärm, läktare för publiken. Enkla avatarer som visar sitt deltagande genom att skicka hjärta-emojis som sakta stiger mot taket. En föreläsare som kan manipulera 3d-objekt eller flyga runt i salongen.

Det var inte så Kvadrat hade föreställt sig sin årliga vårkonferens – den skulle ursprungligen ha hållits på Djurönäset på Värmdö – men det var så det blev.

Över 300 personer anslöt. Många av deltagarna köpte egna vr-headset, men det gick också att närvara via Microsoft Teams, ett program för videosamtal.

– Det här är troligen det största professionella vr-event som arrangerats i Sverige, säger Maria Hellström.

Det finns i dag ett antal programvaror som möjliggör vr-konferenser. Gratisappen Altspace VR är ett bra exempel, som grundades av en startup men köptes av Microsoft 2017. För någon månad sedan hölls konferensen Educators in VR Summit i Altspace. 170 personer på talarlistan, 150 olika evenemang och 2 000 besökare.

– Jag gjorde en grov uppskattning...konferensen sparade deltagarna omkring åtta miljoner kilometer i minskat resande, säger Katie Kelly, produktägare på Altspace VR.

Och trots en del illamående och vissa tekniska problem så är Maria Hellström säker på att detta inte var sista gången Kvadrat genomförde ett vr-evenemang.

– Ja, detta vill vi göra igen. Nästa gång ska vi se till att i större utsträckning använda de möjligheter som vr ger, och som man inte kan göra i verkligheten.

För en utomstående kan det vara svårt att förstå känslan av närvaro i virtuell verklighet. Speciellt om man ser de tecknade figurerna som ska representera de mänskliga deltagarna.

– Man glömmer snabbt bort att det är tecknade figurer. Det var ju många människor som man inte pratat med tidigare. Det är definitivt så att jag nu träffat och pratat med människor som jag inte träffat tidigare. När man var inne i miljön kände man att man kunde gå fram till vem helst och prata, på ett sätt som man inte hade gjort i verkligheten.