Karriär
Träna din hjärna att fokusera
Det går att träna hjärnans förmåga till fokus, uppmärksamhet och närvaro. Det anser Martin Ström som sadlade om från civilingenjör i datateknik till att träna företag i mindfulness. Foto: Jörgen Appelgren
Du kan öka din produktivitet genom att träna hjärnan på att fokusera. Det säger civilingenjören Martin Ström, som har skrivit en bok om mindfulness på jobbet.
Google gör det. Ikea, Nordea, Åklagarmyndigheten, Karolinska sjukhuset, IBM, Microsoft, Mannheimer Swartling och Carlsberg gör det: låter medarbetarna träna mindfulness på jobbet.
Undersökningar visar att effektiviteten och produktiviteten ökar. Mumma för arbetsgivaren, alltså?
– Ja visst, och det är inget fel i det. Samma studier visade nämligen också att den upplevda stressen sjönk med runt 35 procent. Genom att träna hjärnans förmåga till fokus kan vi prestera mer, men avslappnat och med mindre ansträngning, säger Martin Ström.
Programmet, CBMT, Corporate Based Mindfulness Training, som han undervisar i, är speciellt anpassat till det hektiska arbetslivet och licensierat av företagshälsan Previa. Under fem till elva veckor tränar man på att ta en sak i taget och vara fullständigt närvarande i allt man gör.
Boken Fokus på jobbet har Martin Ström skrivit tillsammans med psykologen Sara Hultman. De ger tips på hur man tränar hjärnans förmåga till fokus, uppmärksamhet och närvaro.
– Tio minuter om dagen räcker för att det ska hända saker. Effekten blir större med mer träning, men viktigast är regelbundenheten, säger Martin Ström.
Förändringen är ingen quick fix, den kommer gradvis, säger han.
– Men många märker ganska snabbt att de sover bättre än på många år.
Martin Ström startade ett it-företag under dotcom-eran och körde it-nördarnas 70–80 timmars arbetsvecka. Hans personliga rekord var 100 timmar. Fantastiskt kul, tyckte han, men upplevde att ansträngningarna inte gav motsvarande effekt.
– Jag behövde ett mer hållbart sätt att arbeta.
Martin Ström fick upp ögonen för mindfulness när han läste psykiatern Howard Cutlers intervjubok med Dalai lama, The Art of Happiness. Han gick i gång på hypotesen att det går att träna sina inre kvaliteter.
– Hjärnskanning av mediterande tibetanska munkarna visar att deras hjärnor såg annorlunda ut. Att man kan ändra sin hjärnas struktur och funktion är det största vetenskapliga fyndet detta århundrade.
Han reste runt i Asien på en sex månader lång studieresa i meditation. Sedan kompletterade han sin civilingenjörsexamen i datateknik med psykologlinjen.
– Jag har fått bättre förmåga att hantera stress, bättre överblick, fattar bättre beslut sedan jag började träna mindfulness. Jag kan släppa saker som inte är relevanta. Förut hade jag ett behov av att stå i centrum, nu kan jag ta ett steg tillbaka och iaktta.
Martin Ström har en fot kvar i it-världen genom att han utvecklar mindfulness-appar, men ägnar i stort sett all sin tid åt att hålla kurser och missionera.
Är det inte lite flum-varning?
– För fem år sedan var det en ökenvandring att försöka övertyga om hur bra det är. Nu är det huxflux jättehett. Men visst, skräcken för flummighet är absolut en av de största utmaningarna för mig.
Han vinnlägger sig om att berätta på ett rationellt sätt och visa att det är grundat i hjärnforskning, särskilt när han föreläser för ingenjörer.
– Ingenjörer köper inte känsloargument, de vill ha hårda fakta.
Svenskt begrepp saknas
A. Sitt upprätt så bekvämt som möjligt på en stol med båda fötterna i golvet. Slappna av. Slut ögonen eller låt blicken vila ofokuserat på en punkt på golvet framför dig.
Andas såväl in som ut genom näsan.
B. Håll uppmärksamheten på din andning, som du låter sköta sig själv.
C. Om du behöver stöd för att behålla fokus på andningen kan du räkna varje utandning till tio och sedan bakåt till ett, om och om igen.
D. Tankar, dofter och ljud kommer att distrahera dig. Slappna av, släpp taget om distraktionen, återvänd till andningen.
ABCD står för Anatomy, Breathing, Counting, Distractions.
Källa: Fokus på jobbet
- Mindfulness är att vara uppmärksam på och medveten om det som händer just nu i det här ögonblicket, enligt definitionen i Martin Ströms och Sara Hultmans bok Fokus på jobbet – hur mindfulness gör dig effektivare, lugnare och gladare.
- Medveten närvaro är vad Språkrådet tycker att vi ska säga på svenska.