Karriär

Innovatörerna bakom Oatlys havremjölk får Polhemspriset

Rickard Öste och Angie Triantafyllou får Polhemspriset 2021. Foto: Scanoats/Privat
Rickard Öste, medgrundare Oatly och mottagare av Polhemspriset 2021. Foto: Scanoats
Angie Triantafyllou, medgrundare Oatly och mottagare av Polhemspriset 2021.
Oatlys fabrik öster om Landskrona. Foto: Johan Nilsson/TT
Oatly introducerades på Nasdaq i New York i maj 2021. Foto: Richard B. Levine

Årets Polhemspristagare är Rickard Öste och Angeliki Triantafyllou – två av medgrundarna till Oatly och forskarna bakom de havrebaserade produkterna.

Publicerad

Håll dig uppdaterad! Anmäl dig till våra populära (och kostnadsfria) nyhetsbrev här.

Bakom Polhemspriset står Sveriges Ingenjörer. Priset har delats ut sedan 1878 och är uppkallat efter Christoffer Polhem.

Havreproduktstillverkaren Oatly finns i dag i mejeridiskar och på restauranger över hela världen. Men allt började med forskning vid Lunds universitet.

Kemisten Rickard Öste var verksam vid avdelningen för industriell näringslära på universitetet och disputerade där på 1980-talet. Då hade forskning om laktosintolerans pågått där sedan 1960-talet.

1994 grundades företaget Ceba foods, vilket blev fröet till Oatly. Bakom företaget och de havrebaserade produkterna stod Rickard Öste, hans bror Björn Öste och Angeliki Triantafyllou. Idén var en dryck med mjölkens egenskaper men baserad på havre.

”Innovationer viktiga för livsmedel”

Angeliki Triantafyllou är forskare inom bioteknik och var flera år Oatlys forskningschef. Hon står som första upphovsperson bakom de flesta av företagets patent mellan 2003 och 2019.

– Det är en stor ära att få Polhemspriset. Innovation och nya tekniker är oerhört viktiga för att skapa livsmedel med unika egenskaper och på så sätt tackla de utmaningar som vi står inför globalt, säger Angeliki Triantafyllou i ett pressmeddelande.

– Det är en fantastisk ära att få ett pris som så många framstående svenska ingenjörer fått tidigare. Jag är verkligen stolt, säger Rickard Öste i pressmeddelandet.

Oatly introducerades på Nasdaq i New York i maj 2021. Foto: Richard B. Levine

Enzymer bryter ned stärkelse i blandning av havre och vatten

Basen i Oatly och Ceba var en havrebaserad dryck som tillverkades i en mältningsprocess genom att enzymer bryter ned stärkelse i blandingen av havre och vatten. En drivkraft var att hitta ett mjölkalternativ för personer med laktosintolerans.

– Det som började som ett försök att ge laktosintoleranta en ersättning till mjölk har sedan utvecklats vidare och finns nu på en global marknad. Det visar hur stor potentialen är för innovativa lösningar inom livsmedelsindustrin, säger Ulrika Lindstrand, förbundsordförande, Sveriges Ingenjörer.

Oatlys fabrik öster om Landskrona. Foto: Johan Nilsson/TT

De första produkterna lanserades 1996, i Sverige under namnet Solhavre.

2006 stod Oatlys produktionsanläggning klar i Landskrona, en fabrik som har byggts ut i omgångar. I maj 2021 introducerades företaget på Nasdaq i New York.

Polhemspriset

2021 års mottagare är Rickard Öste och Angeliki Triantafyllou.

Polhemspriset har delats ut sedan 1878.

Priset består av Polhemsmedaljen i guld samt 250 000 kronor.

Polhemspriset delas ut av Sveriges Ingenjörer. Det har fått sin namn av Christopher Polhem, svensk uppfinnare.

Priset ges till personer som står bakom en ”teknisk innovation på hög nivå eller för genialisk lösning av ett tekniskt problem”.

Bland tidigare pristagare finns Johan August Brinell (1900), Baltzar von Platen (1925), Håkan Lans (1995), Laila Ohlgren (2009) och Ludvig Strigeus (2020).