Karriär
Förhandlingschefen: Så får du en bra ingångslön som ingenjör
Det är vår i luften, men det blåser också varmare vindar på arbetsmarknaden. Här är tips och råd till nyutexaminerade civilingenjörer som laddar inför jobbintervjuer och löneförhandlingar.
Den osäkra arbetsmarknaden under förra året kan ha medfört att fler nybakade ingenjörer har tvekat att söka jobb för att i stället hänga kvar på universiteten och läsa extrakurser. Men för nyutexaminerade som vill ta klivet in i yrkeslivet ser läget ljusare ut nu.
– Vi ser en väldigt god trend att det nu våras på arbetsmarknaden, säger Camilla Frankelius, förhandlingschef på fackförbundet Sveriges ingenjörer.
Hon lutar sig mot rapporter från stora arbetsgivarorganisationer som signalerar att arbetsmarknaden börjar stabilisera sig efter det skakiga pandemiåret 2020 med permitteringar, sämre orderingångar och omstrukturering av verksamheterna.
– Våra motparter går ut i prognoser och säger att det ljusnar i både industri- och tjänstesektorn, men trots det kanske man är lite försiktig med att nyanställa. Men vi hoppas att arbetsgivare nu passar på att anställa och värdesätter dem som kommer ut från sina utbildningar. Man ropar efter fler ingenjörer och då behöver arbetsgivarna ta vara på de nyutexaminerade som också har färsk spetskompetens.
Rekommenderad ingånglön: 36 300 kronor
Ett tecken på att arbetsmarknaden för ingenjörer nu är lite hetare märks också på förbundets medlemsrådgivning.
– Det är väldigt många som ringer nu med frågor om löner och granskning av avtal så det är ett tecken på en ny trend. Det sker mycket konkreta jobbyten på arbetsmarknaden nu, säger Camilla Frankelius.
Enligt förbundet bör ingångslönen för en nyutexaminerad civilingenjör ligga på 36 300 kronor i månaden. Beräkningen utgår från den efterfrågan på ingenjörer som råder på marknaden.
Färsk lönestatistik visar att medianlönen för nybakade civilingenjörer var 33 500 kronor under 2020. Jämfört med föregående år innebär det en ökning med nästan tusen kronor i månaden.
– Lönerna för nyutexaminerade höjs faktiskt för varje år och det är glädjande att vi ser en ökande trend, även om alla inte kommer upp i våra rekommenderade ingångslöner.
2019 skrev Ny Teknik att det fanns en stor löneskillnad mellan kvinnor och män som fick sin första anställning som civilingenjörer. I snitt fick nyutexaminerade manliga civilingenjörer 1 097 kronor mer i lön jämfört med kvinnor. Hur det ser ut i den löneenkät som Sveriges Ingenjörer genomförde under hösten och vintern 2020/2021 har inte presenterats än.
Därför är ingångslönen viktig
Camilla Frankelius betonar att ingångslönen har stor betydelse.
– Ingångslönen är viktig eftersom den ligger till grund för resterande löneutveckling på den aktuella arbetsplatsen. Arbetsgivare kan ge fagra löften om senare höjningar, men det är inget man kan räkna med. Därför är det naturligtvis bra med så bra lön som möjligt från starten.
Men nyutexaminerade ingenjörer som nu söker jobb möter även ett yrkesliv där mycket vänts upp och ned. Under jobbintervjun och följande lönediskussion bör därför fler saker som är kopplade till distansarbete, som exempelvis tillgång till arbetsutrustning samt kontakt med kollegor och chefer, diskuteras.
– Det är andra förhållanden nu och att jobba med kollegor fysiskt på en arbetsplats är inte en självklarhet. Det påverkar inte minst erfarenhets- och kunskapsutbytet som är oerhört viktigt för nyanställda. Det är väldigt viktigt att man tar upp den här situationen för att få en bra start på jobbet, säger Camilla Frankelius.
Tios inför första löneförhandlingen
Tips från Camilla Frankelius.
Före och under anställningsintervjun:
· Ta reda på om kollektivavtal finns på arbetsplatsen. Det löser många frågor som kan uppstå om anställningsförmåner, exempelvis tjänstepension och försäkringar.
· Sök så mycket information som möjligt om tjänsten, branschen och företagets verksamhet. Ladda med frågor som är anpassade efter det jobb du söker. Initierade frågor speglar ditt intresse för tjänsten. Undvik därför standardfrågor.
· Ärlighet varar längst i alla lägen. Överdriv inte dina kunskaper. Var däremot öppen med att du vill utvecklas.
· Ta reda på vad distansarbete kommer att innebära. Vilka utrustning står till ditt förfogande, hur sker rapportering, vart vänder du dig med frågor och hur ser ditt team ut? Det är också viktigt att veta när arbetsdagen börjar och slutar.
Löneförhandlingen:
· Ta reda på hur löneläget ser ut i din bransch. Kontakta ditt fackförbund eller prata med förtroendevalda på arbetsplatsen. De har tillgång till specifik lönestatistik.
· Fundera på lönenivå i relation till vad du ska utföra i jobbet. Bygg upp ditt resonemang kring jobbets innehåll. Saknar du erfarenhet kan du lyfta fram sommarjobb, projektanställningar eller tidigare kortare jobb på företag.
· Argumentera sakligt för att du är värd en viss lön. Fundera redan innan på vilken lägstanivå du kan tänka dig att acceptera. Väg fördelar mot nackdelar med att ta ett jobb om lönen inte blir som du tänkt.
· Var noga med att den tjänst du söker motsvarar din kompetens. Är det verkligen en civilingenjör arbetsgivaren söker, eller snarare någon med lägre utbildning? Det kan påverka lönen.
· Kolla upp förmåner utöver lön, exempelvis semester och arbetstidsförkortning. Ta reda på om restid och övertidsersättning inkluderas i lönen. Sveriges ingenjörer rekommenderar inte att övertid ska ingå, särskilt inte för nyanställda som ännu inte vet hur arbetsprocessen ser ut.