Karriär
Fem frågor avslöjar om det är dags att byta jobb
Alexandra Franzén, supportingenjör och karriärcoach.
Hur lång tid ska du tillbringa hos din nuvarande arbetsgivare? Alexandra Franzén är ingenjör och karriärcoach. Här presenterar hon fem frågeställningar som kan avslöja huruvida det är dags att byta jobb.
Alexandra Franzén har en master i kemi från Lunds universitet – i dag fördelar hon tiden mellan uppdraget som supportingenjör hos AB Ludvig Svensson, och arbetet som karriärcoach på det egna företaget JAF Konsult.
En vanlig fråga är om man ska hålla fast vid sin trygga anställning eller ta steget och byta jobb. Här är fem frågor kan hjälpa dig att fatta beslutet.
Utveckling
Tar den nuvarande arbetsplatsen dig i den riktning du vill?
– Speciellt ingenjörer vill känna ett driv, att de tar sig framåt. Men det kan finnas en kultur som motverkar detta, där man inte får utnyttja sin potential, säger Alexandra Franzén.
Om man nyligen har bytt jobb så kan det kännas ostrategiskt att överge anställningen – även om man vantrivs, men karriärcoachen varnar för att ”sitta av tiden”.
– Det kan vara knäckande för självförtroendet att vara kvar på en plats där jobbet inte blev som du hade tänkt. Och om du inte trivs så finns en risk för att du inte gör en bra insats – det är dåligt för referenserna och framtida kontakter. Det är ofta bättre att ha en dialog med chefen i det läget och försöka komma fram till en lösning, säger hon.
Läs mer i guiden:
Engagemang
Är det roligt att gå till jobbet – har du drivet kvar för arbetsplatsen och dina arbetsuppgifter? Det är viktigt att man känner att man har något att bidra med, om så inte är fallet så kan det vara dags att kolla arbetsmarknaden.
– Att gå på anställningsintervjuer är bra träning. Om du scannar arbetsmarknaden medan din arbetsplats fortfarande känns okej så kan du vara mer selektiv, och hitta en ny bättre anställning. Det är alltid bra att vara öppen för nya möjligheter, säger hon.
Kultur och värderingar
Känner du att du kan stå bakom företagets kultur och värderingar?
– Det kan handla om allt från produkter till förhållningssätt gentemot kunder, leverantörer eller samarbetspartners. Det kan också handla om hur man värderar de anställda, säger hon.
Är du missnöjd med arbetsgivaren? Hitta ett bollplank innan du tar beslut om framtiden.
– Det är bra att ventilera sina tankar högt med en vän, kollega, facket eller en karriärcoach. Då kan man förtydliga för sig själv vad man känner, säger hon. Om man funderar mycket på att byta jobb så kan det vara svårt att få en nytändning, och ibland behövs ett miljöombyte i det läget.
Läs mer i guiden:
Gehör/bemötande
Får du gehör från chefen? Det är viktigt att din kunskap och personlighet tas till vara, och att det finns utvecklingsmöjligheter för den som vill ha detta. En annan arbetsgivare kan kanske ge bättre möjligheter, men man ska ha klart för sig vad det nya jobbet innebär.
– Det är lätt hänt att man känner att gräset är grönare på andra sidan, och man ska tänka noga på vad det är man vill ha ut av sin arbetsgivare. Intervjuer är inte en envägskommunikation. Passa på att ställa frågor om arbetsplatsen för att säkerställa att det som är viktigt för dig motsvaras på det nya jobbet.
Karriär
Är det karriärmässigt rätt läge att byta arbetsplats?
Har du haft din nuvarande tjänst länge, men känner att detta inte återspeglas i lönekuvertet? Har du ett specifikt mål? Andra jobberbjudanden kan ge dig ett förhandlingsläge, men det är alltid bättre att prata med chefen innan det har gått så långt att man sagt upp sig.
– En öppen kommunikation är alltid väldigt bra. Ofta vill en nöjd arbetsgivare att man ska stanna, och det kan finnas möjlighet att få bättre lön eller mer givande arbetsuppgifter. Om du efter att ha haft en dialog med chefen väljer att sluta så minskar risken för ett ”dåligt” avslut. Goda kontakter är alltid värdefulla och det är inte sällan via sitt nätverk man ges möjligheter till nya jobb, säger Alexandra Franzén.
Fem frågor som kan ta dig vidare
Utveckling: Tar den nuvarande arbetsplatsen dig i den riktning du vill?
Engagemang: Är det roligt att gå till jobbet – har du drivet kvar för arbetsplatsen och dina arbetsuppgifter?
Kultur och värderingar: Känner du att du kan stå bakom företagets kultur och värderingar?
Bemötande: Får du gehör från chefen?
Karriär: Är det rätt läge att byta arbetsplats?