Karriär
Ai kan ersätta högutbildade
Storbanken SEB är i full färd med att utbilda nya digitala medarbetaren Aida, som bygger på teknik från amerikanska automationsföretaget IP Soft. Foto: Jörgen Appelgren
Högutbildade inom sjukvård, juridik, finans och it kan komma att ersättas av artificiell intelligens. Analysfirman Gartner spår att det sker inom fem år.
Gartners senaste rapport är ett larm till it-chefer: ”de spelar en avgörande roll när det gäller att förbereda sina företag för vilka konsekvenser artificiell intelligens kommer att få för affärsstrategier och rekrytering av mänsklig personal”.
– Ai-ekonomin kommer att innebära att många av de sysslor som utförs av professionella yrkeskårer i dag blir billiga nyttotjänster... ai kommer att förvandla avancerat arbete till något som företagen använder efter behov, ungefär som elektricitet, säger Gartners Stephen Prentice.
Prentice tar exemplet med juristen som måste studera åtskilliga år och som advokatfirman sedan kompenserar med höga löner och förmåner. Kan en ai tränas att utföra samma sysslor som den mänskliga juristen kan den sedan kopieras i så många exemplar som önskas. Ingen av dem gör några löneanspråk.
Den här dystra prognosen har fått Homo Deus-författaren Yuval Noah Harari att tala om ett nytt sorts klassamhälle. I sin omtalade bok, liksom i en The Guardian-artikel häromdagen, skriver han om den ”poänglösa klassen”: ”folk som inte bara är arbetslösa, utan som inte ens kan sättas i arbete”.
Läs mer:
Men när Ny Teknik talade med ai-forskaren Chris Brauer tidigare i år målade han upp ett ljusare scenario. Ett där vi inte bara hittar nya sätt att arbeta på, utan också ett där vi slipper de rutinarbeten som existerar i dag. Han vände sig mot profetiorna om ett nytt klassamhälle. Brauer tror att varenda människa skulle vara kapabel att ställa om till en värld full av artificiell intelligens eftersom, menar han, kreativitet och intelligens är två olika saker.
– Det är en av de två felaktiga slutsatserna, skulle jag säga. Den första är idén om att tekniken skulle göra oss människor överflödiga. Den andra är att kreativitet är kopplat till intelligens. Den som råkar ut för en svår situation i livet kan ofta påvisa en alldeles fenomenal kreativ förmåga. Det handlar inte om intelligens eller några särskilda förmågor, utan om det där speciella som gör oss till människor. Därför ser vi inte på det som något elitistiskt.
Detta spår är även Gartners Stephen Prentice inne på.
– Människor och ai kommer att skilja sig åt. Artificiell intelligens är som allra bäst när den får jobba med ett problem som har någorlunda tydliga definitioner, i begränsad skala. Människor, däremot, är bra på att definiera problem som måste lösas och på att lösa de som är komplexa...när en situation marknat förändras så har människan förmåga att anpassa sig.