Hållbar industri
Vr-teknik från MIT kan låta fabriksarbetare jobba hemifrån
Styr fabriksjobbet hemifrån i framtiden?
I framtiden slipper fabriksarbetare ta sig till jobbet. Istället för att pendla – kan de göra jobbet hemifrån tv-soffan. Detta tack vare vr, och ny teknik utvecklad vid MIT.
Att få jobba hemifrån är något många ser positivt på. Men hittills har detta varit förunnat tjänstemän, eller andra kontorsyrken. Tack vare dator och internetuppkoppling har de kunnat sköta sina arbetsuppgifter på annat håll än i företagets lokaler. Däremot har personal i tillverkningsindustrin, eller typiska jobb som kräver fysisk närvaro, inte haft en lika flexibel tillvaro.
Men så lär det inte vara i framtiden. Automation kommer med stormsteg. Även om tekniken i vissa fall kommer ställa outbildad arbetskraft på gatan så innebär detta inte att människor har spelat ut sin roll i industrin.
Forskare vid CSAIL (Computer Science and Artificial Intelligence Laborotory), Massachusetts Institute of Technology, har nu visat upp ett VR-system som gör att fabriksarbetare kan telestyra robotar.
Systemet använder sig av ett virtual reality-headset samt handenheter från Oculus Rift. Genom en blandning av gester och knappkommandon styrs en robot i realtid.
Det här är inte det första systemet för att telestyra robotar, men det är intressant. Tidigare har man framförallt använt två olika sätt för att distansstyra med VR. Den direkta modellen, där operatören ser exakt vad roboten ser, vilket innebär ett begränsat synfält samt fördröjningar. Därtill finns det som benämns som den cyber-fysiska modellen. Där interagerar operatören med en virtuell modell av roboten och omgivningen – vilket kräver väldigt mycket mer data.
MIT:s system kan sägas ligga någonstans mellan de två standardlösningarna. När operatören sätter på sig headsetet så stiger de in i en virtuell miljö som är designad som insidan av en ”robots hjärna”.
Fördelen med mellanvägen är att man löser fördröjningsproblematiken associerad med den direkta modellen, samtidigt som man ger operatören en känsla att vara ”ett” med roboten.
Forskarteamet har testat systemet där man telestyrt en robot och genomfört sysslor som att plocka skruvar och sätta ihop olika klossar.
Studierna visar att deras lösning ger bättre prestanda än nuvarande system – samt att avstånd inte är ett problem. De demonstrerade systemet där operatören satt på ett hotell i Washington D.C. och styrde en robot i Cambridge, Massachusetts.
Testet genomfördes med en humanoid industrirobot designad för enkla produktionsjobb. Men tanken är att systemet ska kunna skalas upp, med kapacitet för att telestyra allt mer avancerade robotar.
En annan positiv effekt är att genom så kallad ”gamifying” (att göra saker mer spel-lika) så attraheras en ny grupp. I framtiden så kan det mycket väl vara så att vana tv-spelare enkelt kan skolas om till robotoperatörer i fabrikerna.