Hållbar industri

"Vi är kända för att trycka ner priserna"

David Cuartielles Foto: Max Alm-Norell/Top Dollar

David Cuartielles är en av de två entusiaster som startade Arduino-projektet. Han har arbetat med utbildningsprojekt i Latinamerika och propagerar för öppen publicering av tekniska dokument på spanska för att stödja den tekniska utvecklingen i spansktalande länder.

Publicerad

Sedan tio år tillbaka undervisar han på institutionen för konst, kultur och kommunikation vid Malmö universitet.

Varför ger ni bort era konstruktioner?

- Jag är en traditionell ingenjör, och jag medger att det tog tid innan jag förstod värdet ens hos öppen källkod, men nu är det kristallklart. Öppen hårdvara gör att andra kan förbättra din design så att konkurrens blir mer relevant för affärerna.

Vilka är de typiska användarna?

- Vi har inte några typiska användare längre. Jag brukade säga att det var studenter inom konst och design men nu använder Microsoft Research Arduino, Apple söker folk med Arduino-kunskaper och Nasa gör prototyper med Arduino.

- För mig är det viktigast att vi tar oss in i utbildningsmarknaden. Det är mitt mål att förvandla utbildning, att ta in värdet av digital teknik i klassrummet.

Vad händer framöver?

- Vi presenterar minst tre nya designer i år. En del är billigare, en del är mer avancerade. Vi är kända för att trycka ner priserna, och det är viktigt för oss. Vi har mycket goda kontakter med olika ic-tillverkare och arbetar på nya modeller som kommer att utmana sättet folk ser på prototypning.

Kommer trenden att stanna av?

- Vi kan fortfarande kämpa för den stora marknaden. Det finns inget skäl att tro att Arduino-plattformen har slutat växa.

5 skäl att välja kortet

Öppet. Arduinokorten kan fritt modifieras, tillverkas och säljas. Programvaran är öppen­ källkod. Öppenheten har gett upphov till en stor mängd tilläggs­kort för olika ändamål som motorstyrning, radiokommunikation, elektronisk couture och flyg.

Snabba prototyper. Förprogrammerade exempel, sketches, gör det lätt att komma igång även för personer med begränsade programmeringskunskaper.

Enkelt. Arduinos simpla arkitektur och lågpresterande processorer gör bygget överblickbart. Standardiserade kontakter för extra­ kort, sensorer och utgångar gör det enkelt att bygga ut projektet.

Dokumentation. Runt projektet finns en stor och livaktig grupp entusiaster. Projektkod kan återanvändas och modifieras fritt. Tredjepartstillverkare av kort, som Adafruit, Sparkfun och Liquidware, bidrar också med instruktioner och dokumentation.

Billigt. Startkostnaden ligger under 500 kronor. Att bygga egna kort från lösa komponenter kan bli ännu billigare. Högpresterande kort som Beagleboard kan kosta uppåt 2 000 kronor.