Hållbar industri

Unik transformator gör elnäten snålare

I en före detta dammsugarfabrik i Västervik tillverkas en ny typ av transformatorer, som ska göra elnäten mer effektiva. Efter några tuffa år börjar Hexaformer få snurr på försäljningen.

Publicerad

<p>Det speciella med Hexaformers transformatorer är kärnan. Där de ligger på rad på pallar på golvet skulle de kunna tas för moderna skulpturer. Nio slingor av plåtband glider i och ur varandra i en triangel.</p> <p>Formen ger högre effektivitet och bättre magnetiska egenskaper än en traditionell transformator, där de tre benen i kärnan är placerade på rad. Transformatorer på tomgång kan vara riktiga eltjuvar och bidrar till förluster i elsystemet.</p> <p>- Låga förluster är argument som elbolagen lyssnar på nu och vi siktar på att reducera dem med ytterligare 75 procent i vår nästa generation transformatorer, säger Thomas Türk, vd för Hexaformer i Västervik.</p> <p>För drygt tre år sedan flyttade företaget in i Electrolux tidigare dammsugarfabrik. Målet var då att nå en tillverkning av 1 500 transformatorer om året.</p> <p>- Det har tagit tid att få in en fot hos de stora elbolagen, men i år tillverkar vi 500 och det är vi nöjda med, säger vd Thomas Türk. </p> <p>Förutom att förlusterna minskar är de tystare, har lägre startströmmar och det går åt mindre material vid tillverkningen.</p> <p>Ute i verkstaden försöker produktionschefen Peo Riis förklara hur själva lindningen av plåtbanden går till. I en specialtillverkad maskin lindas plåten varv efter varv, samtidigt som fixturen svänger fram och tillbaka i en förprogrammerad bana. Kärnan görs i tre separata delar, som sedan sätts ihop.</p> <p>Att få till en automatisk process för lindningen har varit ett viktigt steg. </p> <p>- Många av våra konkurrenter tillverkar i lågkostnadsländer. Därför är det viktigt att sikta mot en hög automatiseringsgrad, säger Thomas Türk.</p> <p>Men än så länge görs mycket för hand. Till exempel vid arbetsstationerna, där koppartråden rullas på.</p> <p>- Målet är att även detta moment ska ske automatiskt, men då krävs högre volymer, säger Peo Riis.</p> <p>I dag tillverkar Hexaformer bara mindre transformatorer som används på landsbygden, men planer finns på att även börja tillverka större varianter. </p> <p>Fabriken i Västervik försörjer den nordiska marknaden och bland kunderna finns Eon, som har ett ramavtal med Hexafomer.</p> <p>I andra delar av världen kan företag teckna licens på tekniken. I dag finns licensavtal med ett företag i Indien och ett i USA, där Hexafomer är hälftenägare.</p> <p>- Tanken är att vi ska utveckla tekniken och processkunnandet här i Västervik, säger Peo Riis.</p>

Hexaformer

  • Ort: Västervik.
  • Grundat: Formellt 2004, men verksamhet sedan 1999.
  • Anställda: 27, varav 18 i produktionen i Västervik.
  • Patent: Ja.
  • Omsättning 2009: 14,3 miljoner kronor.
  • Resultat 2009: -23,7 miljoner kronor.
  • Produkter: Transformatorer. Både oljekylda och luftkylda upp till 200 kVA.
     
  • Idén till den nya transformatorn fick uppfinnaren Lennart Höglund i början av 1990-talet.
     
  • Grundare av företaget Hexaformer är Magnus Palmstierna, som tidigare byggt upp och sålt företaget Palmstierna Instrument. Han kom i kontakt med projektet 1998 och har sedan dess varit engagerad i företaget.