Hållbar industri
Undervattensroboten gör fartygens skrov rena – utan besök på varv
En robotlösning som kan göra fartyg effektivare. Nu har färgföretaget Jotun tillsammans med Semcon utvecklat ett system som kan innebära tusentals ton i minskade utsläpp.
Sjöfarten släpper ut nära en miljard ton växthusgaser om året och är en industri som måste sänka sina utsläpp. Och nu kommer färgtillverkaren Jotun med en lösning som kan hjälpa till, kallad Hullskater. Systemet består av en robot som fjärrstyrs – och syftet är att hålla fartygsskrov rena utan att behöva ta upp fartyg på varv.
Fartyg som färdas över världshaven samlar med tiden på sig en oönskad ”kostym” av rankfotingar, musslor, alger och sjögräs. Ett problem biomassan skapar en högre friktion, vilket i sin tur innebär att motorerna behöver kompensera genom att arbeta mer. Resultatet är att det går åt mer bränsle. Därtill så flyttas arter mellan olika vatten, vilket kan leda till att flora och fauna påverkas.
Systemet som har utvecklats av Semcon består av två komponenter. Dels en beläggning kallad Seaquantum, en bottenfärg som i sig själv ska förhindra påväxt – och dels själva roboten Hullskater.
Den senare följer med ombord på fartyget och ”bor” i en egen liten hangar. Ett internetbaserat system övervakar skeppets status, plats samt marina omständigheter och berättar för besättningen när det är dags för rengöring.
När man väl sätter igång rengöringsprogrammet, som måste ske medan skeppet ligger förtöjt eller för ankar, rullar roboten ut. Hullskater håller sig fast på skrovet tack vare magnetiska hjul. Med hjälp av en roterande borste ska sedan havstulpaner och annat oönskat borstas bort.
Sparar fyra miljoner dollar
Roboten styrs (i dagsläget) av en operatör från Jotun. Dessa sitter i ett servicecenter och kan med hjälp av fyra kameror se vad roboten har runt omkring sig. Datan skickas via en navelsträng från Hullskater upp till en 4g-sändare. En rengöring ska ta mellan två och åtta timmar.
Systemet fälttestas för fullt, och man hoppas inom kort kunna kommersialisera det. Och potentialen är enorm. Världen över finns det över 100 000 stora transportskepp – varav runt 6 000 är gigantiska containerskepp.
Lösningen ska enligt Jotun kunna minska utsläppet från ett typiskt bulklastfartyg med 22 000 ton koldioxid, eller 12,5 procent över en 60 månaders period. Bara i pengar skulle det här motsvara kostnadsbesparingar för skeppsägaren på fyra miljoner dollar.
Fakta Jotun Hullskater
Längd: 1 600 millimeter
Bredd: 1 000 millimeter
Vikt: cirka 200 kg
Motorer: Fyra elmaskiner, en i varje hjul
Sensorer: Fyra kameror med strålkastare
Övrigt: Fjärrstyrning via 4g