Industri
Trump till Löfven: Tullarna ska införas ”kärleksfullt”
Möte mellan statsminister Stefan Löfven (S) och USA:s president Donald Trump i Vita huset i Washington, USA. Foto: TT / AP Photo / Evan Vucci
Det dunkades i ryggen – och levererades hårda budskap om ståltullar.
Men USA:s president Trump tackade också statsminister Stefan Löfven (S) för blågula insatser i Nordkorea och gav sin syn på dagens Sverige.
USA:s president var samtidigt full av superlativ om sina gäster. Han betonade att svenskar i allmänhet och näringslivet i synnerhet är fantastiskt och sade att han strävar efter ett ännu större ekonomiskt samarbete med Sverige.
Stefan Löfven å sin sida erbjöd fortsatt svensk hjälp med Nordkoreakonflikten.
– Sverige kan vara en kanal. Eftersom vi har en lång närvaro på koreanska halvön och ett förtroende både i Nord och i Syd så kan vi göra en insats. Det har jag förmedlat till presidenten, sade statsministern.
Till skillnad från många länder har Sverige diplomatiska relationer med den slutna diktaturen och en ambassad i Pyongyang.
Trump: ska införa ”kärleksfulla” tullar
Den känsliga frågan om tullavgifter gick det trögare med. Löfven var förste EU-ledare att träffa Trump efter att han aviserat en chockhöjning av tullavgifterna på stål (25 procent) och aluminium (10 procent). Statsministern levererade förvisso budskapet att frihandel är mycket viktigt för EU, men Trump verkade stå fast vid sitt beslut och sade att just EU varit orättvist och tufft mot USA.
– Ett handelskrig behöver inte vara dåligt, sade presidenten men lade till att tullavgifterna kommer att införas ”kärleksfullt”.
Efter presskonferensen, i regnet utanför Vita huset, sade Löfven till svenska journalister att alla parter skulle lida av höjda tullar och att ett handelskrig inte är en väg framåt.
– Men enligt min uppfattning är överkapaciteten på stål till största delen kinesisk, eftersom de står för 50 procent av världsproduktionen och EU för under tio procent. Jag tycker att det är bättre att EU och USA hittar någon form av samarbete för att hantera situationen.
Löfven underströk dock att en sådan förhandling måste föras av EU, inte av honom själv, och han sade att frågan om undantag för länder eller bolag inte diskuterats med Trump.
Löfven: Vi är två ”outsiders”
I övrigt var tonen förhållandevis hjärtlig. Båda ledarna betonade gång på gång den starka relationen mellan länderna. Trump sade att Sverige är den åttonde största investeraren i USA och Löfven beskrev USA som Sveriges största utländska arbetsgivare.
– Och vi är en av de största investerarna per capita i USA. Direkt eller indirekt står vi för en miljon jobb i USA, sade statsministern.
En utmaning för Löfven vid mötet var att skapa personlig kemi med Trump. Det är svårt att säga om han lyckades, men vid slutet av presskonferensen refererade han till dem båda som ”politiska outsiders” och tog upp sin bakgrund som svetsare.
Efteråt sade statsministern att det var god stämning under hela mötet i Ovala kontoret – trots att de båda ledarna har olika syn på exempelvis tullavgifterna och Parisavtalet om klimatet.
– Vi klarar av att tycka olika om några frågor. Relationen är ändå stark.
Svensk stålindustri exporterar för 41 miljarder
Stålindustrin i Sverige sysselsätter drygt 15 000 personer, inklusive underleverantörer och kringliggande verksamhet cirka 45 000 personer, enligt siffror från Jernkontoret. Omkring 90 procent av den svenska stålindustrins produkter exporteras och en stor del av detta är nischat specialstål. Värdet av den svenska stålexporten beräknas till 41 miljarder kronor.