Hållbar industri

Systemet som avslöjar dina eltjuvar i hemmet

Brytaren från Zensehome har installerats i en villa i Ronneby. Det blå ljuset kan programmeras till att lysa starkare när lamporna är tända. Foto: Zensehome
Via en app i mobilen kan systemet övervakas och styras. Foto: Yunus Arakon/Zensehome

Med ett nytt system kan man själv programmera vilka brytare som ska styra vilka lampor i bostaden. Enheterna kommunicerar sedan med varandra via elledningen. Företaget Zensehome jobbar med att etablera lösningen på den svenska marknaden.

Publicerad

Om man till exempel vill att brytaren i hallen ska släcka alla lampor i huset drar man bara streck i programvaran för att ange uttagen som brytaren ska styra.

– Den största fördelen med systemet är att man äger sin elinstallation på ett helt annat sätt. Du kan själv bestämma hur du vill att brytarna och uttagen ska prata ihop. Du kan konfigurera på ett sätt som skulle vara jättejobbigt för en elektriker, säger Poul M Nielsen, försäljningschef på företaget Zensehome.

Företaget bildades förra året och erbjuder en svensk version av Zense Technologys system, som har funnits på den danska marknaden sedan 2009.

I Sverige har hittills en handfull hus utrustats med tekniken. Snart ska det också sättas in i forskarvillan som byggs i Varberg inom ramen för EU-projektet Need 4B om energieffektivt byggande, där Sveriges tekniska forskningsinstitut och byggbolaget Derome medverkar.

Systemet från Zensehome gör det möjligt att se hur mycket el som förbrukas av varje enskilt uttag. Därmed kan man hitta och ta bort eltjuvar och på så sätt sänka sin elförbrukning.

Uttag kan också ställas in så att de slås av om de närmar sig en nedre gräns för förbrukningen. Då slipper man använda el till onödiga stand-by-lägen.

Lampor och uttag kan fjärrstyras via en applikation i mobiltelefonen. Men systemet kan också programmeras så att lampor tänds och släcks om man är bortrest.

– Då spelar systemet in hur du använde lamporna förra veckan och spelar sedan upp det så att du håller tjuvarna borta om du inte är hemma. Man bestämmer själv vilka enheter som ska ingå i simuleringen, säger Poul M Nielsen.

Zensehome bedömer att det går att spara upp till 25 procent av elförbrukningen med hjälp av deras system. Exempel från Danmark visar besparingar på mellan 12 och 15 procent.

Den installation som krävs är att brytare och uttag byts ut. Sedan kommunicerar enheterna med varandra via elledningen, så kallad powerline communication.

Problemet med powerline är att lampor och andra prylar kan orsaka störningar i kommunikationen. Det har även Zensehome drabbats av, till exempel av led-lampor och mobilladdare av sämre kvalitet. För att åtgärda problemet har företaget tagit fram störningsfilter.

Har ni fått bukt med störningsproblematiken?

– Ganska mycket. Men det kan finnas störningar av olika komponenter. Men vi har inte upplevt något som inte har kunnat lösas, säger Poul M Nielsen.