Industri
Svenska forskare bakom konstgjord nervcell i plast
Forskare i Stockholm och Linköping har uppfunnit en konstgjord nervcell i plast som fungerar precis som en levande nervcell. Nästa steg blir att krympa tekniken så att den kan användas för implantat.
En nervcell känner av kemiska signaler i form av signalsubstanser som triggar den att skicka en elektrisk signal till nästa nervcell. På så sätt skickas signaler blixtsnabbt genom nervsystemet.
Nu har forskare vid Karolinska institutet och Linköpings universitet byggt en konstgjord nervcell som fungerar på samma sätt.
I ena ändan sitter en enhet med bioelektronik som känner av kemiska signaler. Dessa skickas vidare som en elektrisk signal genom den konstgjorda nerven som är tillverkad i ledande plast. I andra ändan omvandlas den elektriska signalen till en kemisk signal som i sin tur kan påverka nästa cell.
Forskarna har i det här fallet använt signalsubstansen acetylkolin. I framtiden hoppas de att konstgjorda nervceller ska kunna ersätta skadade nervceller.
- Än så länge är vår konstgjorda nervcell förhållandevis stor, men med hjälp av modern nanoteknik kan vi minska storleken och så småningom kan det bli ett implantat som man kan operera in i patienten, säger Agneta Richter-Dahlfors, forskningsledare och professor i cellulär mikrobiologi.
En annan idé är att koppla enheten som känner av de kemiska substanserna trådlöst till en annan del av kroppen.
- Denna typ av autoreglering eller fjärkontroll öppnar nya och spännande möjligheter för forskning och utveckling av behandlingar av neurologiska sjukdomar, säger Agneta Richter-Dahlfors.
Den konstgjorda nervcellen presenteras i tidskriften "Biosensors and bioelectronics".
Följ Ny Teknik på Facebook!
Prenumerera på Ny Tekniks kostnadsfria nyhetsbrev – direkt till din mejl!