INDUSTRI

Storsatsning i Luleå trots vinstras för LKAB. Arkivbild

Svag produktion och vinstras för LKAB – ny anläggning i Luleå

Lägre leveranser, svag produktion och sjunkande marknadspriser slår hårt mot den statliga gruvkoncernen LKAB, enligt en delårsrapport.

Publicerad Senast uppdaterad

Men de satsar ändå stort på ett nytt center och en förädlingsanläggning i Luleå.

LKAB investerar 800 miljoner i ett forsknings- och utvecklingscenter och en anläggning för förädling av fosfor och sällsynta jordartsmetaller i Luleå.

”En viktig milstolpe”, säger vd Jan Moström enligt ett pressmeddelande.

Demonstrationsanläggningen ska vara i drift i slutet av 2026 och kommer att utveckla processen för att använda materialflöden från LKAB:s järnmalmsproduktion i Gällivare, resurser som hittills lagts på hög som gruvavfall, enligt LKAB.

Samtidigt redovisar LKAB ett rörelseresultatet för tredje kvartalet på 2,1 miljarder kronor, ned från 5,0 miljarder under motsvarande kvartal i fjol.

Nettomsättningen föll från 10,8 miljarder till 8,4 miljarder.

”LKAB:s tredje kvartal präglades av omfattande produktionsstörningar och flera längre produktionsuppehåll. Nettoomsättningen och rörelseresultatet för kvartalet påverkades även av lägre järnmalmpriser och leveranser”, skriver bolaget i ett pressmeddelande.

Produktionsstörningar och längre produktionsuppehåll drog ned volymerna till 4,9 miljoner ton, ned från 7,0 miljoner ton.

”Åtgärderna kommer fortsätta under kommande månader och begränsar därmed produktionen även under fjärde kvartalet”, skriver LKAB.