Hållbar industri
Superstålet tar över i bilarna
I projektet Ulsab, ultra light steel auto body, har stålindustrin sedan början av 2000-talet drivit på utvecklingen av lättare stålkarosser med stor andel höghållfast stål.
Fordonsindustrin söker efter lättare och starkare material som kan ersätta stålet i dagens bilar. Svaret kan bli oväntat: Stål, men med radikalt högre hållfasthet.
<p>Det mesta av en bils stålkaross i dag, som dörrpaneler och skärmar, består av relativt "mjuka" stål, som lämpar sig för formpressning. De kan ha en sträckgräns på ett par hundra newton per kvadratmillimeter.</p> <p>Men i bland annat krockskyddsbalkar används extra höghållfasta stål, med en sträckgräns på kanske 1 200 newton per kvadratmillimeter. Totalt rör det sig om 10 till 20 procent av allt stål. Om även resten av karossen gjordes i så höghållfast stål skulle vikten kunna sänkas radikalt utan att styrkan försämrades.</p> <p>En utmaning för industrin är att finna bra sammanfogningsmetoder. Limning och nitning kan bli alternativ till punktsvetsning, eftersom värmepåverkan kan förändra plåtens egenskaper.</p> <p>Ett problem är att de höghållfasta stålen har sämre pressbarhet och inte låter sig formas på samma sätt som dagens karosseriplåt. </p> <p>- Om man verkligen vill spara vikt kan man använda mer höghållfasta stål. Stålets stora fördel är att det är ganska billigt, säger Hans Klang, chef för forskning och utveckling hos SSAB i Borlänge.</p> <p>- Men det innebär att man måste tänka annorlunda i konstruktionen, kanske arbeta mer med plana ytor. Sedan kan man få fram stål som är både formbara och blir höghållfasta, genom att de deformationshärdar när de pressas. Då blir egenskaperna olika i olika delar av detaljen, beroende på hur materialet formats.</p>