Hållbar industri

Styrsystem får fart på svampodlingen

Mahziar Namedanian är i botten elektronikingenjör och har även doktorerat inom medieteknik på Linköpings univeritet innan han och tre kolleger från högskolan startade företaget Östgötasvamp. Foto: Marie Alpman
Rätt luftflöde från taket är viktigt för att svamparna ska växa på rätt sätt. Foto: Marie Alpman
Via appen kan Mahziar Namedanian när som helst kolla till exempel temperatur och luftfuktighet. Foto: Marie Alpman

Linköpingsforskaren Mahziar Namedanian bytte högskolan mot champinjonodling. Genom ett egenutvecklat styrsystem för växtklimatet har han ökat skörden.

Publicerad

För tre år sedan disputerade Mahziar Namedanian inom medie­teknik. Men högskolevärlden har han lämnat bakom sig. I stället ägnar han det mesta av sin tid i en stor röd lada någon mil utanför Linköping.

Det luktar svamp och jord när han öppnar dörren till odlingshallen. Vita, runda svampar i olika storlekar frodas i den svarta kompostjorden.

– Så här ska en perfekt champinjon se ut, säger Mahziar Namedanian och skär av en svamp som han delar i två delar och visar hur hatten omsluter foten.

För två år sedan startade han företaget Östgötasvamp tillsammans med tre kompisar – två av dem forskare inom mekanik. De gick vetenskapligt tillväga. Läste allt de kom över om champinjoner och besökte massor av andra odlare. Sedan började de experimentera.

– Vi fick slänga massor innan vi fick koll på parametrarna, säger Mahziar Namedanian.

Fyra saker måste kontrolleras exakt för att svamparna ska växa på rätt sätt: luftflöde, temperatur, förhållandet mellan syre och koldioxid samt fuktigheten både i bädden och i luften.

När de väl hittat den ideala växtmiljön översattes den till programkod i det egenutvecklade klimatsystemet.

Mahziar Namedanian tar fram sin mobil och visar hur han när som helst kan gå in och kontrollera att allt står rätt till.

Om temperaturen går upp bara en grad blir svamparna för stora, förklarar han. Blir det för mycket fukt blir svampen brun. Är det fel luftförhållanden öppnar sig hatten.

Lite här och var i lokalen sitter sensorer. Fuktigheten regleras med ventiler som då och då släpper ut en vattendimma. Temperaturen regleras av värmepumpar kopplade till ventilationssystemet.

Mahziar Namedanian uppskattar att skörden ökat med drygt 10 procent tack vare den automatiska styrningen.

Företaget har på kort tid blivit en av de största, svenska svampodlarna. Varje vecka skördas mellan fyra och fem ton av en handfull personer. Planen är att bygga ut odlingen så den blir tre gånger större om tre år.

Mahziar Namedanian och hans kolleger fortsätter också att experimentera. Nästa mål är champinjoner med förhöjd halt av D-vitamin.

Genom att ge svampen en puls av uv-ljus triggas D-vitaminproduktionen. Tekniken används redan i USA och Mahziar Namedanian tror att det finns en stor potential i Sverige.

– Många lider brist på D-vitamin. Inte minst vegetarianer och veganer har svårt att få i sig tillräckligt med D-vitamin genom maten, säger han.

Prenumerera på Ny Tekniks kostnadsfria nyhetsbrev!

Mahziar Namedanians favoritrecept

Mustig svamp- och kycklinggryta, Ca. 6 port.

600 g kycklingfilé

1–2 gula lökar

1 liter svamp

6 dl grädde

0,75 dl rödvin

2 msk vinbärsgelé

1 msk kinesisk soja

Kalvfond (eller två tärningar vegetarisk buljong)

1 msk maizena

1. Hacka lök och tärna svamp. Fräs och häll över i en gryta.

2. Tillsätt grädde, vin, fond, soja och gelé. Låt sjuda länge på svag värme.

3. Smaka av med salt och peppar. Red med lite maizena.

4. Tärna och stek kycklingen och lägg i ugnsfast form.

5. Slå över svampsåsen och gratinera mitt i ugnen 200–225?°C i minst 10 min.

6. Servera med ris eller klyftpotatis och grönsallad.