Övriga nyheter

Stefan Löfven visar en ny bild av industrin

KRÖNIKA. Företag flyttar produktion till lågkostnadsländer och andra effektiviserar så att det krävs färre anställda. Sveriges industrisektor krymper.

Publicerad

Statsminister Stefan Löfven vill satsa på industrin men har inte lyckats berätta hur. Fast det har inte heller hans kritiker lyckats med.

”Industrin är nyckeln till framtidens tillväxt, det är motorn. Det är självklart att det kommer att tillverkas saker i framtiden också och då ska Sverige vara med”, sa Stefan Löfven i sitt tal under Industridagen i Södertälje.

Industrisektorn sysselsätter – trots att den krymper – en miljon människor, enligt statsministern.

Han talade om en lavinartad utveckling av robotar som blivit autonoma, fått IP-kameror och sensorer och arbetsprocesser som digitaliseras.

Det är ingen tvekan om att han har koll på utvecklingen inom industrin. Men vad gör han med insikterna?

”Han måste ha en väldig beslutsångest. Han kom inte med ett enda konkret förslag på vad dom tänker göra”, mejlade en läsare.

Nyfiket undrade jag vad läsarmejlaren tyckte borde göras.

”Dom måste sätta sig och bestämma hur dom ska jobba, lägga upp en strategi som håller”, svarade läsaren.

Läsaren blev inte mer konkret än statsministern.

Men Stefan Löfven har fått kritik från fler håll. Ett skäl är hans initiativ att tillsätta en industrikansler. Ordvalet leder direkt till kritik.

”Herregud, så mossigt”, twittrade en rekryterare i mitt flöde.

Och kritiken kom även från näringslivets toppskikt:

”En industrikansler kan aldrig åstadkomma något. Det är bara en titel som luktar gammalt och fackligt”, sa företagaren Antonia Ax:son Johnson i Dagens Industri och fick medhåll från fler i näringslivets toppskikt.

Statsministern har också tillsatt ett innovationsråd som han själv leder och under framtidsminister Kristina Persson har tillsatts en analysgrupp för framtidens arbetsmarknad. Det har kommit att kallas en ”robotgrupp”, men några robotexperter har inte kopplats in. Robotiseringen tas för given, det är effekterna av den som ska diskuteras.

Rapporter talar om att vartannat jobb kan försvinna i denna omvandling av arbetsmarknaden. Men automatisering och digitalisering kan också ge svenska företag chansen att klara konkurrensen. Då gäller det att ha koll på utvecklingen – och ta vara på möjligheterna.

Vi har nämligen inte råd att betrakta en sektor som sysselsätter en miljon människor som passé.

Ska man konkretisera de förslag som funnits för att lyfta industrin handlar det om tre områden: forskning och innovation, företagarfrågor som skatter/energipriser och till sist kompetensförsörjningsfrågor. För att industrin ska ha en framtid krävs kompetent arbetskraft. Och för att unga människor ska vilja satsa på industrin krävs en framtidstro.

Just här finns Stefan Löfvens viktigaste insats så här långt: Han pratar om industrin och dess framtid. Han vill satsa på svensk industri och är tydligare på den punkten än vad jag kan minnas att någon annan toppolitiker varit de senaste decennierna.

Det är den bästa hjälp en industri med behov av arbetskraft kan få, eftersom industrijobben blir alltmer kvalificerade.

Den allmänna bilden av industrin behöver uppdateras.