Industri
Södra Länken byggs med granit från Kina
Import av granit från Kina till Södra Länken i Stockholm och gravstenar låter som ett försenat aprilskämt. Men det är sant. Två företagsamma svenskar har funnit att kinesisk granit kan konkurrera med den svenska.
Marcus Skinnar och Tomas Gustafsson ska nu leverera 4 000 meter kinesisk granit som ska användas som påkörningsbarriärer vid ramper och tunnelnedfarter för Södra Länken-projektet i Stockholm.
- Skälet till att vi köper kinesisk granit är för det första att det blir 20-30 procent billigare än om vi skulle ha köpt svensk sten. Vi har också funnit att den kinesiska graniten är bättre än den svenska. Den har bättre värden både när det gäller tryck - och draghållfasthet och har högre porositet, säger Fredrik Asklund på Skanska.
- Vi har räknat på det här ur miljösynpunkt och kommit fram till att det blir ungefär samma miljöpåverkan att frakta stenen med båt från Kina som att frakta den med lastbil i Sverige. En lastbil har 3 500 gånger större miljöpåverkan än en båt utslaget per ton och mil.
Fredrik Asklund är också nogamed att påpeka att Skanska kontrollerar att tillverkningen sker på ett sätt som överensstämmer med FNs konvention om mänskliga rättigheter.
Marcus Skinnar och Tomas Gustafsson kan tacka Ikea för att de nu gör goda affärer med kinesisk granitimport. Marcus har pluggat kinesiska i Beijing. Då han tog sin magisterexamen i företagsekonomi i Lund värvades han av Ikea och fick i uppdrag att starta ett nytt inköpskontor i Harbinprovinsen. Det var i samband med det arbetet som han fick upp ögonen för graniten:
- Så gott som varje litet företag jag besökte hade kontor delvis byggda i granit. Kineserna har i allmänhet inte så gott om pengar så jag förstod att graniten måste vara billig i jämförelse med svenska förhållanden.
Han sa upp sig från Ikea och började undersöka möjligheterna att göra affärer med granit. Barndomskompisen Tomas Gustavsson som då jobbade som organisationskonsult i USA övertalades att gå med och så började affärerna.
De fick igång samarbete med en statlig exportfirma i Kina och kartlade granitindustrin under 1999.
Gustafsson och Skinnar har ettavtal med Fonus om leverans av gravstenar till den svenska, norska och eventuellt också finska marknaden. Beställning av gravstenarna görs via internet. I Kina görs allt utom namn och datum på stenarna. När stenen är klar i Kina fotograferas den med en
digitalkamera varefter bilden sänds via internet till Sverige för kontroll att allt är rätt utfört innan den skeppas iväg. Ingraveringen av namn görs sedan av Fonus i Södertälje. Det tar cirka 45 dagar att få en gravsten levererad.
- Vi är många gånger snabbare än om motsvarande sten hade tillverkats i Sverige och betydligt billigare. Priset ligger på en tiondel av vad det skulle göra i Sverige, säger Marcus Skinnar.
- Och ju mer produkterna förädlas desto billigare blir det vid en jämförelse. Vi är till och med billigare om vi skulle köpa granit i Sverige , frakta den till Kina, behandla den där och frakta tillbaka den, hävdar han.
Företaget har sitt kontor i hamnstaden Qingdao som ligger 65 mil sydost om Beijing. Det är härifrån som graniten skeppas till Sverige.