Hållbar industri

Självkörande truckar ska hitta nya uppdrag

Självkörande truckar, så kallade AGV:er, används på allt fler ställen. På bilden: Nya Karolinska sjukhuset. I framtiden: inom materialhantering.
Robin Hanson

Robotiserad plockning och självgående AGV-truckar. Det kan bli framtiden när materialhanteringen automatiseras.

Publicerad

Inom materialförsörjningen har automationen inte alls kommit lika långt som i tillverkningsprocesserna, men potentialen är stor. Så kan man sammanfatta grundtanken bakom det nya projektet AKTA (Automation of Kitting, Transport and Assembly), som drivs i samarbete mellan Chalmers och sex olika företag.

– De här företagen har sinsemellan olika verksamhet, och vi är noga med att de applikationer vi får fram verkligen motsvarar deras respektive behov. Den övergripande målsättningen är att förstå när och hur automationsteknik bör tillämpas i materialhanteringen, snarare än att utveckla specifik teknik, säger projektledaren Robin Hanson, teknologie doktor vid Chalmers institution för Teknikens ekonomi och organisation.

Konkret studeras bland annat plockverksamhet hos flera av företagen.

– I nuläget är det robotplock vi tittar på i första hand. Exempelvis kit-plock där det kan vara en utmaning att kunna greppa alla de olika artiklarna, säger Robin Hanson.

Läs mer:

I bästa fall har man ett väldigt flexibelt plockverktyg som kan hantera alla aktuella komponenter till den specifika produkten.

– Men ibland måste man ju byta verktyg, och där jobbar vi med kategorier för att behöva byta så sällan som möjligt. En annan lärdom kan ju vara att konstatera att vissa artiklar faktiskt passar bättre för manuell plockning, säger Robin Hanson.

Interntransport är ett annat fokusområde i AKTA-projektet.

– Vi integrerar det i utbildningen på Chalmers, så mekatronikstudenter hjälper oss utveckla flexibla AGV-lösningar tillsammans med ett av de medverkande företagen. Tanken är att hitta en tillämpning för kit-transport till montering med AGV-truckar, där delar av transportsträckan går via en conveyer och där AGV:erna kan ladda batterierna, säger Robin Hanson.

Budget på sex miljoner

AKTA-projektet finansieras av Vinnova och pågår till vintern 2018. Projektet leds av Robin Hanson i samarbete med forskare från Chalmersinstitutionen Produkt- och produktionsutveckling.

Budgeten är drygt sex miljoner kronor, och projektet genomförs i samarbete med FlexLink, Volvo Lastvagnar, Schenker Logistics AB, Lorentzen & Wettre AB (som är en enhet inom ABB), CEJN AB, Väderstad AB och Mälardalens Högskola, Robotdalen.

AKTA är en förkortning av Automation of Kitting, Transport and Assembly.