Hållbar industri
Så ska Ludvikas gruvor hamna på världskartan
I början av oktober gick Nordic Iron Ore ut med information om att man kartlagt en jättelik järnmalmsåder under sjön Väsman i Ludvika.
– En potentiell fyndighet i världsklass, säger vd Christer Lindqvist.
Nordic Iron Ore har haft tillgång till gamla borrkärnor från tidigare undersökningar av malmådern under Väsman. Med ny teknik har man också gjort magnetiska mätningar och kunnat göra modelleringar av de magnetiska kropparna ned till 300 meters djup.
– Våra mätningar har identifierat 47 magnetiska kroppar. Totalt uppskattas tonnaget till 600–650 miljoner ton järnmineralisering med en järnhalt på mellan 19 och 47 procent, säger Christer Lindqvist.
Väsmanfältet är en sydlig fortsättning på Håksbergfältet norr om Ludvika och kan också kopplas samman med Blötbergsgruvan sydväst om Ludvika.
– Vi kan via kartering av gamla borrkärnor följa mineraliseringen på Väsmans norra strand ned till 900 meter, vilket indikerar en fortsättning under 300 meter dit den nuvarande magnetiska mätningen når, säger Christer Lindqvist.
Det är första gången som dessa tre järnmalmsfyndigheter ligger under en och samma ägare och Christer Lindqvist menar att Nordic Iron Ore kan sitta på Sveriges största järnmalmsfyndighet efter LKAB:s gruvor i Kiruna och Malmberget.
Mineraltillgångar i områdets tre gruvor
Känd, indikerad och antagen järnmineralisering är klassificering enligt Swemins (tidigare Svenska Gruvföreningen) regler av de mineraltillgångar som bolaget har. Ju mer geologiska data som finns om malmkropparna desto högre klassificering. Den lägsta klassen är Exploration Target.
Blötberget: Indikerad 14 miljoner ton, antagen 10 miljoner ton, järnhalt 43 procent.
Håksberg: Indikerad 25 miljoner ton, antagen 12 miljoner ton, järnhalt 36 procent.
Väsman: 600–640 miljoner ton exploration target, snittjärnhalt 28–30 procent.