Hållbar industri
Så blir svåra fysikproblem enkla
På ett decennium har den svenska programvaran Comsol Multiphysics blivit en ren guldgruva. Styrkan är att simulera komplexa fysikproblem, och i en ny version är det nu enklare än någonsin.
<p>- Vi har jobbat på den här versionen i tre år, säger Daniel Ericsson, som är marknadschef på Comsol.</p> <p>Han förklarar att det som framför allt har utvecklats är användarvänligheten. Även de mest komplexa fysikproblem går nu att lösa i en helt grafisk miljö, utan att se en enda ekvation. </p> <p>Just komplexa fysikproblem är Comsols styrka. Från att ursprungligen ha fokuserat på hållfasthetsberäkningar kan man i dag simulera tillstånd som samtidigt inbegriper allt från akustik, kemiteknik och geofysik till elektromagnetism, flödesmekanik och värmetransport.</p> <p>I den nya versionen kan man dessutom importera geometrier från många cadprogram och modifiera dem inuti Comsol.</p> <p>Upplägget är framgångsrikt - på omsättningen 259 miljoner förra året blev vinsten 78 miljoner kronor.</p> <p>- Och det är en helt organisk tillväxt. Den första versionen kom 1998 och omsatte då noll kronor, påpekar Daniel Ericsson. </p> <p>Företaget grundades dock redan 1986 med agenturen på det amerikanska programmet Matlab. Intäkterna bidrog till finansieringen av den egna programvaran fram till 2004.</p> <p>Grundarna Svante Littmarck och Farhad Saeidi var båda doktorander på KTH, när deras handledare Germund Dahlquist bidrog med de första idéerna till programmet, som ursprungligen hette Femlab. </p> <p>I dag, när företaget har egna kontor eller återförsäljare i ett trettiotal länder, kommer många nya idéer i stället från användarna världen över.</p> <p>- Vi tar hjälp av användarna för att utveckla nya produkter. De är vår viktigaste resurs, säger Daniel Ericsson. </p> <p>Användarnas specialkompetens är värdefull vid utvecklingen av nya moduler för specifika uppgifter - exempelvis en för beräkningar i batterier och bränsleceller, som just har släppts.</p> <p>Meningen är att det ska bli fler sådana moduler framöver, när den nya grundversionen nu är klar.</p> <p>- Det stora hästjobbet är gjort. Nu vill vi få ut fler produkter som passar användarna som hand i handske, och som vi kan tjäna mer pengar på, säger Daniel Ericsson. </p>
Doktoranderna grundade Comsol
- En programvara som grafiskt och numeriskt hanterar problem med olika fysikaliska feno- men kopplade till varandra, så kallad multifysik – exempelvis värmeledning och hållfasthet.
- Matematiskt handlar det om att lösa kopplade partiella differentialekvationer med hjälp av finita elementmetoden
- Differentialekvationer innehåller funktioner och deras derivator och uppstår naturligt genom fysikens lagar. De kallas partiella när samma ekvation innehåller derivator i olika riktningar, till exempel x, y och tidsriktningen. När man har flera ekvationer för olika fysikaliska tillstånd som påverkar varandra kallas ekvationerna, kopplade.
- Finita elementmetoden går ut på att man delar upp en kropp i små enkla, likadana bitar – som trianglar, rätblock eller prismor – en mesh. Poängen är att man i varje liten bit får ett enklare delproblem, som kan lösas med en algebraisk ekvation och alltså inte en differentialekvation. De enklare ekvationerna lämpar sig bra att lösas på dator. Tillsammans ger alla bitarna upphov till ett stort ekvationssystem, som också löses med dator.
- På Comsol.com finns enkla exempel samt ett berättelser från användare om situationer där Comsol använts.
Grundat: 1986.
Grundare: Svante Littmarck och Farhad Saeidi.
Ägare: Svante Littmarck och Farhad Saeidi.
Antal anställda: 220 varav cirka 70 i Sverige.
Riskkapital: 0.
Omsättning 2009: 259 miljoner kronor.
Resultat 2009: 77,7 miljoner kronor.