Industri

Professorns optimala algoritm: Så sågar du ett krokigt träd

Träteknikprofessor Mats Ekevad i Luleå har patenterat en matematisk algoritm som får sågklingan att luta när den ska såga en krokig timmerstock. Resultatet blir mer plank och mindre spån.

Publicerad

Alla träd i skogen är mer eller mindre krokiga. Rakast är de i Norrland, krokigare i södra Sverige och ännu krokigare nere i Europa.

Så länge trädet står i skogen spelar det ingen roll om det är krokigt eller inte. Men när timmerstocken hamnar på sågen blir den ett ekonomiskt problem om den är böjd.

Det blir helt enkelt för mycket spill om man sågar plank och bräder ur en krokig stock utan att ta hänsyn till stockens böjning. Bräderna håller inte jämn tjocklek hela längden ut och sågverket får inte ut allt av stocken.

Kurvsågning är en teknik som varit känd länge, men som är svår att praktisera i ett modernt sågverk där stockarna sågas på löpande band i en rasande fart.

Med kurvsågningsteknik följer sågklingan stockens böjning och den sågade planken får samma bredd och tjocklek hela längden ut. Det här innebär stora vinster för sågverken och intresset för ny, fungerade teknik är stort.

Nu har träteknikprofessor Mats Ekevad vid Luleå tekniska universitet patenterat en matematisk algoritm som styr sågklingan mer effektivt genom att luta den efter stockens krökning.

- I dag kan man inte luta klingor och det leder till spill. Med min metod får du ut optimal effekt för varje enskild stock. Andra fördelar som vi inte gjort kalkyler för är att man kan såga krokigare stockar, som inte går att såga i dag - och att sågklingorna slits mindre, säger Mats Ekevad.

Vinsten i form av mindre spill uppskattar Mats Ekevad till uppemot 10 kronor per kubikmeter stock.

- Ett medelstort sågverk, som sågar ett par hundra tusen kubikmeter om året, kan tjäna ett par miljoner kronor om året med den här tekniken. Investeringen betalar sig på ett par år, säger Mats Ekevad till Ny Teknik.

Hans svenska patentansökan "Kurvsågning med cirkelsågklinga" lämnades in för ett och ett halvt år sedan. Den blev offentliggjord den 12 februari i år och nu väntar han bara på slutligt godkännande.

- Nu återstår att hitta en maskinleverantör som är beredd att gå in i ett partnerskap och ta fram en maskin med min teknik, säger han.

Gilla Ny Teknik på Facebook