Industri

Ny fyllning kortar tandläkartiden

Experiment med ljuskänsliga komponenter till tandfyllning vid Wiens tekniska universitet. Foto: TU Wien

En ny dentalkomposit som låter härdande ljus tränga in djupare förkortar behandlingstiden hos tandläkaren.

Publicerad

De syntetfyllningar som används i dag härdas med ljus som ligger i gränslandet mellan uv- och synligt ljus. Ljuset tränger dock inte in längre än 2 mm i materialet, varför större fyllningar behöver härdas flera gånger.

Professor Robert Liska vid institutet för tillämpad synteskemi vid Wiens tekniska universitet har tagit fram en tandfyllning som tillåter ljuset att tränga ner dubbelt så långt, vilket alltså kortar behandlingstiden.

Materialet innehåller en germaniumförening, som trots att den bara uppgår till 0,03 procent av materialet, har en avgörande betydelse. Molekylen delas upp i två delar av blått ljus, varvid radikaler bildas som utlöser en kedjereaktion. De molekylära byggstenarna som finns i fyllnadsmaterialet fogas samman till polymerer, och materialet härdar.

Efter det att det germaniumbaserade materialet syntetiserats vid universitetet har det testats av företaget Ivoclar Vivadent. Den fysikalisk-kemiska mekanismen har också undersökts vidare vid tekniska universitetet i Graz.

Parterna har tidigare tagit fram keramikinplantat som kan framställas med 3d-skrivare för tandmedicinska ändamål.