Hållbar industri

Nu öppnar Chalmers nationella testbädd för industriell digitalisering

Åsa Fast-Berglund och Johan Stahre i SII-Lab, en öppen arena för industrins digitalisering och framtidens jobb, skapad med hjälp av en donation på 21 miljoner kronor från Stenastiftelsen. Foto: Julia Sjöberg
SII-Lab vill erbjuda en kreativ och innovativ miljö där den senaste tekniken och de senaste metoderna inom digitalisering testas tillsammans av industri, studenter, ungdomar och forskare. Foto: Illustration: Sven Ekered

Chalmers Smart Industry Lab har flyttat till nya lokaler på Campus Lindholmen. Där är ytan tre gånger så stor som tidigare, och laboratoriet har förvandlats till en öppen arena för industrin, samhället och akademin.

Publicerad

Tisdag 8 maj inviger näringsminister Mikael Damberg det nya Stena Industry Innovation Laboratory (SII-Lab) på Campus Lindholmen i centrala Göteborg.

Tack vare en mångmiljondonation från Sten A Olssons stiftelse för forskning och kultur, har Chalmers forskningslabb transformerats till en 1000 kvadratmeter stor nationell testbädd för industriell digitalisering.

– Ungdomar, studenter, forskare och företag, alla kommer att kunna dra nytta av labbet. Både stora och små företag har möjlighet att pröva nya idéer och teknik tillsammans med forskare på den unika, öppna mötesplats som Chalmers nu erbjuder. Här skapas innovationer och nya affärsmodeller, säger professor Johan Stahre, som tillsammans med docent Åsa Fast-Berglund är ansvarig för Chalmers nya satsning på industriell digitalisering.

Konkret ska SII-Lab syssla med en mängd olika aspekter av digitalisering och automation.

– Bland annat blir det forskning på kollaborativa robotar och på interaktionen mellan människa och robot. Det är ju viktigt att robotarna anpassas efter människan, och inte tvärtom. Det blir också fokus på internlogistik, plockrobotar, virtuell träning för operatörer, med mera.

– SII-Lab kommer också att syssla med digitala tvillingar, både i visualiseringar av fabriker och genom olika simuleringar, säger Åsa Fast-Berglund.

Hon beskriver testbäddsverksamheten, där företag kan hyra in sig för att få tillgång till olika robotar och annan utrustning, som mycket hands-on.

– Vi vill ha med både de stora etablerade företagen, och de små och nystartade. Vi räknar med att SII-Lab kommer att kunna bidra till att öka hastigheten i den svenska industrins digitalisering, säger Åsa Fast-Berglund.

Transformeringen inleddes i november i fjol. Åsa Fast-Berglund medger att det varit en arbetsam process att förvandla det gamla forskningslaboratoriet till det nya SII-Lab, eftersom det inte bara handlat om att flytta och utvidga ett labb. Det har även fått en förändrad och bredare inriktning, och fått fler olika verksamheter.

– Det har varit nästan som att sätta upp en helt ny labbmiljö. Det har investerats en hel del pengar och jobb i detta, och det är många som varit inblandade. Så det känns förstås skönt att det äntligen kommer igång, säger Åsa Fast-Berglund.

Stena Industry Innovation Laboratory (SII-Lab)

Företaget erbjuder snabba kommunikationssystem med 5G, öppen robotmiljö och "augmented reality"-montering. Här skall framtidens ingenjörer utbildas och labbet erbjuder även möjligheter för industrin att testa nya tekniska möjligheter i praktiska testbäddar. Sten A Olssons stiftelse för forskning och kultur har satsat 21 miljoner kronor för att tredubbla den etablerade verksamheten i det tidigare Chalmers Smart Industry Lab. Labbet har döpts om till Stena Industry Innovation Laboratory, och blir en nationell resurs som även ingår i EU-kommissionens nätverk av testbäddar. Det nya labbet är placerat på Chalmers Campus Lindholmen, i universitetsbyggnaden Patricia.