INDUSTRI

Peter Carlsson är medgrundare och vd för Northvolt.

Northvolts vd: Ska betala skatteskuld 287 miljoner enligt plan

På måndag måste Northvolt betala en skatteskuld på 287 miljoner kronor. Alternativen är konkurs, rekonstruktion – eller personligt betalningsansvar för styrelsen.

Publicerad Senast uppdaterad

En lösning uppges nu ligga på bordet – och enligt vd:n kommer man betala i tid.

Northvolts vd Peter Carlsson uppger att man kommer att betala alla 287 miljoner kronor – bestående av moms, arbetsgivaravgifter och skatter – enligt plan, rapporterar SVT.

”Klart jag tror vi kommer lösa detta”, skriver han i ett mejl till kanalen.

Enligt uppgifter till Dagens industri finns ett nytt förslag som innefattar både aktieägare, långivare och kunder. Hjälpen ska komma både som regelrätta lån och som förbeställningar av batterier.

Tidigare under torsdagen rapporterade även Svenska Dagbladet och Ekot att ägarna har ett skarpt förslag om fortsatt finansiering att ta ställning till.

– Vi för just nu diskussioner om en möjlig lösning direkt med de berörda parterna, säger Jens Söderblom, presschef på pensionsbolaget AMF, Northvolts nionde största ägare, till SvD.

Liknande tongångar kommer från den femte största ägaren, danska pensionsförvaltaren ATP.

”Ingen hemlighet”

Northvolts kommunikationsdirektör Matti Kataja skriver i ett sms till TT att arbetet med finansiering har gjort "betydande framsteg" och att man hoppas kunna berätta mer "så snart som möjligt".

Parallellt förhandlar batterijätten med fack om de nedskärningar på 1 600 anställda som bolaget varslade om i september – varav majoriteten i Skellefteå.

– Förhandlingarna inleddes i dag. De fortsätter nästa vecka, säger Lena Lundgren, samordnare på IF Metall, som har över 2 000 medlemmar anställda av Northvolt.

Hon räknar med besked "tidigast i slutet av nästa vecka".

Fall till fall

Skulle Northvolt inte betala sina skatteskulder i tid måste man begära sig självt i konkurs eller ansöka om konkurs senast på förfallodagen, alltså måndag. Detta för att undvika personligt betalningsansvar för styrelsen, säger Hans Andersson, ordförande i Rekonstruktör- och konkursförvaltarkollegiet, till Dagens Industri.

Om betalningarna inte görs i tid så kommer Skatteverket först att skicka ett betalningskrav till Northvolt. Betalas inte heller dessa räkningar förs skulden över till Kronofogden.

"Skatteverket kan skicka in en konkursansökan till tingsrätten, som är de som beslutar om konkurs, om företagen inte betalar sina skatter och avgifter. Det görs bedömningar i fall till fall när och om en sådan ansökan skickas så det går inte att kommentera i enskilda fall", skriver Tomas Envall, sektionschef på Skatteverket, i ett mejl till TT.

FAKTA

Northvolt Ett Expansion i konkurs

Den svenska batteritillverkaren Northvolt, med vd Peter Carlsson och storägare som Volkswagen och Goldman Sachs, befinner sig i en likviditetskris. Bolaget förhandlar med långivare och storägare om finansiering, enligt uppgift om mångmiljardbelopp.

Dessutom förhandlar Northvolt med fackliga företrädare om ett varsel om uppsägning av 1 600 anställda, som lades i slutet av september.

Så sent som i tisdags gick dessutom dotterbolaget Northvolt Ett Expansion i konkurs med skulder på flera miljarder. Dotterbolaget ansvarar för bygget av en ny batterifabrik i Skellefteå, intill den befintliga Northvolt Ett-fabriken.

Och i onsdags lämnade toppchefen Mark Duchesne sitt uppdrag med omedelbar verkan. Han var vd för Northvolt Ett, bolaget som driver den stora batterifabriken i Skellefteå.