INDUSTRI

Northvolts fabrik i Skellefteå

Northvolt misstänks för brott efter dödsolycka i fabriken

Den krisande batteritillverkaren Northvolt delges misstanke om arbetsmiljöbrott gällande grovt vållande till annans död efter en olycka i Skellefteå, rapporterar Norran.

Publicerad Senast uppdaterad

I början av november förra året inträffade en explosion i en maskin på batterifabriken i Skellefteå. En man i 25-årsåldern skadades svårt. Han fördes till Akademiska sjukhuset i Uppsala där han senare avled av sina skador.

Efter olyckan inledde polisen en förundersökning. Nu har Skellefteå tingsrätt fått i uppdrag att utse en advokat i målet till Northvolt, skriver Norran. 

Hittills har polisen pratat med personer som arbetar på Northvolt. Nu ska förhör med ansvariga på bolaget hållas inom de närmaste veckorna. 

– Vi ska höra bolaget och höras deras inställning, om de anser sig vara ansvariga eller inte, säger åklagare Christer B Jarlås, som leder förundersökningen, till Norran.

Är de formellt delgivna misstanke om brott?

– De blir det nu, säger Christer B Jarlås till Norran.

Vid en fällande dom riskerar Northvolt en företagsbot om flera miljoner kronor.

Tidningen har sökt Northvolt.

”Vi har kontakt med åklagare och polis, och avstår från att kommentera den pågående förundersökningen”, skriver företagets kommunikationschef Matti Kataja.

Explosionen inträffade i samband med ett filterbyte i en maskin som används vid rengöring. Christer B Jarlås har tidigare uppgett för Norran att dödsfallet sannolikt hade kunnat undvikas om 25-åringen hade haft rätt skyddskläder på sig.