INDUSTRI

Efter storvarslet tidigare i september är Northvolt nu ute och försöker att dra in nytt kapital för att rädda bolaget undan finansiell kollaps.

Northvolt-ägare: ”Mycket ansträngd finansieringssituation”

Den svenska batteritillverkaren Northvolt, som nyligen varslade 1 600 anställda om uppsägning, befinner sig i ett avgörande skede i förhandlingarna om kapitaltillskott och nya lån.

Publicerad Senast uppdaterad

”Läget för bolaget är allvarligt”, skriver Jens Söderblom, presschef på ägaren AMF, om situationen.

”Just nu är bolaget i en mycket ansträngd finansieringssituation som vi hoppas att de hittar en lösning på”, skriver Jens Söderblom i en kommentar till TT.

Det har i media rapporterats om att det behövs minst 7,5 miljarder kronor i kapitaltillskott för att det inte ska uppstå akuta betalningsproblem.

”Vi är en förhållandevis liten ägare i bolaget, och det ligger framför allt på de större aktörerna att ta initiativ till en lösning framåt”, fortsätter Jens Söderblom.

Volkswagen största ägare

Största ägare i Northvolt är den tyska fordonsbjässen Volkswagen (VW), som själv brottas med stora problem och för första gången i historien varnat för att tyska fabriker kan behöva läggas ned.

Bland största ägarna finns även den amerikanska investmentbanken Goldman Sachs, grundaren och vd:n Peter Carlsson och investmentbolaget Vargas Holsing, med investeraren Harald Mix.

Mix deklarerade i en kommentar till Sveriges Radio i veckan att han kommer att fortsätta stötta Northvolt med nytt kapital.

Hur AMF gör i nya finansieringsrundan är oklart. AMF har tidigare investerat 1,9 miljarder kronor i Northvolt och uppger att man därmed sitter på 2,8 procent av aktierna i bolaget. Bedömningen hos AMF är att det finns skäl att rädda bolaget undan kollaps. Batterierna som Northvolt vill producera i framtiden behövs och bolaget "bör ha möjlighet att vara med och konkurrera på den här marknaden", enligt Söderblom.

”Diskussionen kring vägen framåt för vi i det här läget dock först och främst med de närmast berörda och involverade”, tillägger han.

”Stora utmaningar”

Folksamgruppen har också investerat i Northvolt och sitter på 0,7 procent av aktierna.

"Vi följer naturligtvis Northvolts situation noggrant och har löpande kontakt med bolaget. Företaget står inför stora utmaningar och redogör sina planer för att hantera dem", skriver Mats Mehlberg, pressansvarig på Folksamgruppen i ett mejl till TT.

TT har sökt Northvolt för att få en uppdatering av läget när det gäller finansieringen.

”Vi återkommer med information när finansieringsrundan är klar”, skriver presschefen Matti Kataja i ett sms till TT.