Hållbar industri

Murande robotar ska rädda byggbranschen från Brexit

Foto: Construction Robotics
Foto: Fastbrick Robotics

Brittiska byggföretag lider redan brist på kvalificerad arbetskraft, och Brexit kommer bli ett hårt slag. Nu tror branschen att robotar kan ta över delar av jobbet. Det visar en ny undersökning.

Publicerad

I dag arbetar otaliga EU-medborgare med att bygga och renovera fastigheter i Storbritannien – men de har blivit allt färre. Byggföretagen lider redan brist på kvalificerad personal, och med utträdet ur EU kan östeuropéerna bli tvingade att lämna öriket. Brexit riskerar att paralysera byggandet i Storbritannien, men nu hoppas byggföretagen att personalen till viss del ska kunna ersättas av robotar.

Faktum är att inget annat land har en byggbransch som är så positivt inställd till robotisering. Det visar undersökningen Real Estate Development Trends Report genomförd av Altus Group. Deras rapport omfattar 400 brittiska byggföretag vars pågående projekt har ett samlat värde på mer än två miljarder kronor. 47 procent av dem tror att robotar kommer medföra ett paradigmskifte i branschen – att jämföra med ett snitt på 34 procent globalt.

– I och med att nettomigrationen från EU har minskat till sin lägsta nivå sedan 2012, samtidigt som vi har en rekordhög sysselsättningsnivå, så kämpar redan byggföretagen med att fylla vakanser och täcka upp kunskapsluckor. Så det är inte förvånande att brittiska byggbolag är mer öppna för omdanande tekniker – för att hålla uppe Storbritanniens byggande efter Brexit, säger Ian Wimpenny, chef för Altus Group till Engineering & Technology.

Inte bara stora fordonföretag

Företag som Volvo, Caterpillar och JCB håller redan på att utveckla en robotiserad fordonspark. Ett annat område är drönare, något som 41 procent av de brittiska företagen anser kommer få ett stort genomslag – mot 34 procent globalt. Men det handlar också om robotar som utför ett kvalificerat hantverk, exempelvis att mura.

De tillverkare som utvecklar murar-robotar hävdar att dessa kan lägga så mycket som 3 000 tegelstenar på samma tid som det tar en människa att mura 300-600 tegelstenar. Bland utvecklarna finns australiensiska Fastbrick robotics. Marc Pivac är teknikchef och mannen bakom Dynamic Stabilisation Technology (DST). Han ville lösa problemet med att stabilisera en robot som sitter längst ut på en bom. Inledningsvis fanns egentligen ingen efterfrågan som motiverade utvecklingskostnaderna – men med bristen på kunniga murare gav stegrade kostnader för tegelstrukturer, och det har banat väg för robotarna.

– Om du har tur så får du en gång i livet uppleva att något som du har uppfunnit kan lösa ett stort globalt behov. Så vi skalade upp, byggde ut våra egna testanläggningar och förde samman briljanta hjärnor runt ifrån jorden för att väcka den här idén till liv, säger Marc Pivac på hemsidan.

Se deras robot mura här. I USA har företaget Construction Robotics tagit fram murar-roboten SAM100, som sägs kunna sänka byggkostnaderna med 50 procent. Maskinen samarbetar med mänskliga byggjobbare och de uppges öka sin produktivitet 3-5 gånger, med 80 procents ökad lyftkapacitet.