Hållbar industri
MTEK levererar robotceller till Nokias ”fabrik i en låda”
Nokia ska bygga 5G-produkter med hela fabriken, inklusive kretskortstillverkning och slutmontering, inrymt i en flyttbar 40-fotscontainer. Svenska MTEK Consulting bidrar med fabriksoptimering och robotceller.
MTEK levererar robotceller till Nokias ”fabrik i en låda”
Conceptet kallas Concious factory in a box. Det består av ytmonteringslina, robotar, materiallager och beredningsstationer inrymt i en lastcontainer, som enkelt kan flyttas dit efterfrågan finns. Den enda infrastruktur som behövs på plats är elektriciteten.
Containern är klimatkontrollerad och trådlöst uppkopplad, för att kunna övervakas och styras på distans.
Svenska MTEK Consulting bidrar med fabriksoptimering och robotceller.
– Nokia kontaktade oss eftersom vi sedan tidigare håller på med mobila fabriker, och där är kollaborativa robotar den sista pusselbiten som måste falla på plats. Vi hade redan ett koncept med intelligenta monteringsbord, Yumirobotar som komponent, full spårbarhet och ett egenutvecklat manufacturing execution system som passar Factory in a box-konceptet. Allt sammantaget föll det Nokia i smaken, säger MTEK Consultings grundare Mattias Andersson.
Ändå har vissa utmaningar fått övervinnas för att få MTEK:s lösningar att fungera i systemet.
– Dels handlar det ju om själva mobiliteten, och sedan är det en stor utmaning i sig att se till så produkterna är producerbara. Men det har kunnat lösas i samarbete med Nokia, säger Mattias Andersson.
I höstas genomfördes ett första test vid Nokias nyöppnade Digital Creativity Lab i München. En komplett monteringsstation inklusive kollaborativ robot installerades i en 40-fotscontainer, som flyttades med lastbil till en ny plats. Inom ett par timmar efter flytten kunde ”containerfabriken” återstartas och montera Legobilar för att demonstrera sin precision.
Sluttestet kom nu i februari, då man kunde demonstrera fullständig tillverkning av ett tryckt kretskort inklusive robotmontering och testning.
– Då fick vi det svart på vitt: hela fabriken funkar, säger Mattias Andersson.
Fördelarna med mobil tillverkning är flera. Produktionen kan förläggas nära slutkunderna, för både ekonomiska och miljömässiga fördelar. Prototyper kan utvecklas snabbare, och nya produkter kan marknadsintroduceras på kortare tid. Flyttbara fabriker kan också hjälpa katastrofdrabbade regioner att återhämta sig snabbare.
– För oss är det här en stor affär, men framförallt är det en möjlighet att få vara med och driva Industri 4.0 framåt på riktigt, säger Mattias Andersson.
Concious factory in a box
MTEK Consulting levererar fabriksoptimering och robotceller. Nokia själva bidrar med den trådlösa kommunikationen, samt med sin erfarenhet av att använda Industri 4.0-lösningar i sin egen verksamhet.
Bland andra deltagande företag kan nämnas Fuji (ytmonteringsmaskiner), Beta Layout (mönsterkort), Viscom (optisk inspektion), Harting (RFID-lösningar) och Mycronic (lodpastatryckning och dispensering).
Systemet ska demonstreras vid Hannovermässan i april. Nokia ska pröva konceptet skarpt, genom att tillverka 5G-produkter nära slutkunder, senare under 2018.