Industri

Modern konst? -Nej, proteiner

Celler med ursprung från benvävnad är färgade med en antikropp som i grönt påvisar ett protein lokaliserat till mitokondrier. Cellens cytoskelett är färgat i rött och cellkärnan i blått.

Sveriges största forskningsprojekt, den stora proteinkartläggningen HPR som leds av KTH-professorn Mathias Uhlén, har nått halvvägs. Nyligen släpptes en ny version av projektets bildatlas med data från drygt 10 000 proteiner.

Publicerad

<p>HPR står för Human Proteome Resource, och har som mål att visa var i kroppen våra ungefär 20 000 olika proteiner finns. Resultaten visas bland annat som en elektronisk bildatlas på internet, med miljontals mikroskopbilder. I måndags släpptes en ny utgåva av atlasen:</p> <p>- I och med den här releasen passerar vi tre milstolpar, säger Mathias Uhlén, professor på KTH som leder projektet.</p> <p>- För det första har vi kartlagt 10 118 proteiner, och eftersom människan har cirka 20 000 proteiner sammanlagt har vi därmed hunnit med hälften. Dessutom har vi nu mer än tio miljoner bilder i databasen, och för det tredje gör vi om atlasen i grunden.</p> <p>- Vi går från en databas till en kunskapsbas, vi har lagt ner mer arbete på att tolka data och sammanfatta dem så att det blir lättare för användarna. Varenda sida i atlasen är omgjord.</p> <p>Samtidigt har delar av projektet flyttat till Karolinska institutets område. De nya lokalerna är så färska att skyddsfolien sitter kvar på hissen och betonggolvet är naket på bottenvåningen.</p> <p>Här studerar man var proteinet finns i ett antal odlade mänskliga cellinjer. </p> <p>Med en budget runt en miljard är HPR Sveriges största enskilda forskningssatsning. Men vad är egentligen nyttan med projektet?</p> <p>- Det första är att ta reda på hur människan är uppbyggd. Och då tycker jag att det är väldigt spännande att vi i Sverige kan vara med och göra det, säger Mathias Uhlén.</p> <p>- Det andra är att utveckla diagnostik, hitta proteiner som visar om man är sjuk. Och sedan, på mycket längre sikt, hitta proteiner som kan användas som måltavlor för ny läkemedelsbehandling.</p> <p>Finns det någon upptäckt som ni ser kan få praktisk tillämpning?</p> <p>- Vi har hittat väldigt många markörer för sjukdomar, framför allt på cancersidan som man kan använda för att skilja på patienter och se vilken behandling de ska ha. Men det är ännu väldigt tidigt, så det dröjer innan det kommer ut på sjukhusen.</p> <p>- Dessutom har vår verktygslåda, de antikroppar vi tagit fram, sålts till mängder med forskargrupper.</p>