INDUSTRI

Northvolt Ett Expansion i konkurs.

Miljardsmäll när Northvoltbolag går i konkurs

Northvolt Ett Expansion, ett dotterbolag till den krisdrabbade batteritillverkaren Northvolt, har gått i konkurs med skulder på 2-3 miljarder. Konkursförvaltaren hoppas hitta en köpare av tillgångarna – som i princip består av ett stort byggprojekt i Skellefteå.

Publicerad Senast uppdaterad

Northvolt Ett Expansion har hamnat på obestånd med ett skuldberg på flera miljarder, enligt konkursförvaltaren Jonas Premfors på advokatbyrån DLA Piper Sweden.

– Bolaget bygger en ny batterifabrik bredvid den befintliga. Bygget är inte klart ännu, utan den här konkursen innehåller ett pågående byggprojekt, säger han till TT.

”För tidigt att säga”

Det konkursade bolaget har ingen personal. Men bland fordringsägarna finns ett antal leverantörer av varor och tjänster till byggprojektet, enligt Premfors.

– Med reservation för att jag bara har varit konkursförvaltare någon timme i det här ärendet, så uppgår skulderna uppskattningsvis till någonstans mellan två och tre miljarder, säger Premfors.

– Hur stora värden det finns på tillgångssidan kan jag inte säga i nuläget. Anläggningens värde var knappt tio miljarder i senaste årsredovisningen, men vilket värde den har i den här situationen jämfört med då är för tidigt att säga, tillägger han.

Målet för Premfors är att försöka sälja tillgångarna i Northvolt Ett Expansion för så mycket pengar som möjligt.

– Hur det kommer att ske är alldeles för tidigt att säga, säger han.

– Det skulle kunna bli hela anläggningen, under förutsättningen att det finns köpare. Mitt uppdrag som förvaltare är att maximera utfallet till kollektivet av fordringsägare, tillägger han.

Enligt Matti Kataja, pressansvarig på Northvolt, har koncernen försökt hitta en lösning på Northvolt Ett Expansions problem under flera veckors tid.

"Dessvärre har detta inte varit framgångsrikt och ansökan om konkurs för dotterbolaget som bedriver utvecklingsprojektet Ett Expansion lämnades därmed in tidigt i morse", skriver han i ett mejl till TT.

”Skulle ha riskerat den finansiella grunden”

Enligt Kataja är konkursen "ett nödvändigt steg eftersom expansionen av Northvolt Ett har stoppats och ytterligare investeringar i den skulle ha riskerat den finansiella grunden för Northvolt".

Ledningen för dotterbolaget beklagar situationen i ett brev till underleverantörerna som drabbas.

"Som företrädare för bolaget, vill jag försäkra er om att vi beklagar att vi måste lämna in denna ansökan. Det är viktigt att framhålla att nedläggningen av Ett Expansion AB var ett väldigt svårt beslut för dess direktörer", skriver de.

Fredrik Andersson, ordförande för branschorganisationen Byggföretagen i Västerbotten, säger på en pressträff tillsammans med kommunen att det slår hårt mot många medlemmar som ofta är "först i kedjan".

– När ett projekt stannar av går det snabbt för oss, säger han.

Enligt Andersson kommer Northvolt-bolagets konkurs att leda till både konkurser och varsel hos underleverantörer.

– Det ska vi inte sticka under stol med, säger han.