Grafik: Regina Ponsell Datorernas intåg i vår vardag har tvärtemot vad många trodde för 30 år sedan bidragit till att öka pappersförbrukningen. Statistik från 1960-talet och framåt visar en stadig ökning av pappers- och massaproduktionen både i Sverige och övriga Europa. Efter en kortvarig svacka kan pappers- och massaindustrin fortfarande se en ljusnande framtid an.
- Att konsumtionen fortfarande ökar så mycket i Europa beror på länderna i söder, säger Ulf Edman, marknadsdirektör på Södra Cell.
- Avsättningen i Sverige är som den är - i princip konstant med kanske några procents ökning per år. Men i Sydeuropa har utvecklingen med kopieringsmaskiner, skrivare och så vidare kommit senare.
Den starkaste tillväxten idag är för bestrukna papper, det vill säga högkvalitativt finpapper för till exempel broschyrer och magasin. Även kontorspapper säljer bra och då är det A4-pappret som ökar på bekostnad av äldre formulärpapper.
- En svensk styrka är också bruna "packaging"-produkter, säger Åke Axelsson, marknadsanalytiker på Södra Cell.
I Norden finns mycket långsamväxande barrskog. Den lämpar sig särskilt bra för papper med stort träinnehåll och för produkter som kräver styrka, till exempel förpackningar. Det stora träinnehållet gör också att massan blir relativt dyr.
Grafik: Regina Ponsell Kanske är det därför som svensk massa säljs i hög grad till andra EU-länder. Där blandas den ofta med lövmassa eller returfiber.
- Europa är inte självförsörjande på träfiber utan måste få in nya fiber i systemet, säger Åke Axelsson. En hel del importeras också från Nordamerika, Latinamerika och Asien.
Den allra största tillväxten, menar Jan Rennel, konsult på Jaakko Pöyry, finns idag i Asien. Mest i Kina och Sydostasien, och minst i Japan. Även Latinamerika och Östeuropa är marknader som kommer att efterfråga alltmer papper och massa.
- Vår prognos fram till 2015 visar klart en stadig ökning i dessa länder, säger Jan Rennel.
I skogskoncernen Södras kvartalsrapport förutspås en kraftig ökning av både volymer och priser under 2000. När pappersbruken i Asien började köpa massa igen efter krisen 1998 låg priset på 460 dollar per ton för blekt barrmassa. I slutet av 1999 hade priset stigit till 600 dollar per ton. Runt den första april i år förväntas priset vara cirka 670 dollar per ton.
- Vad som händer i Asien är oerhört viktigt, säger Åke Axelsson. Där finns ett stort tryck uppåt i konsumtion. Marknaden har redan gått förbi USA totalt i ton.
En indikator på att priset är på väg upp är det sjunkande NorScan- lagret. Det samlade lagret av massa i Nordamerika och Skandinavien är litet nu och det tyder på att efterfrågan har ökat.
- Efter en kraftig prisstegring 1995 kom en svacka, men sedan har priserna gått sakta men säkert uppåt, säger Jan Moritz, informationsdirektör på Stora Enso.
Ingen av dem som Ny Teknik har pratat med verkar särskilt orolig inför framtiden. Papper och massa är och förblir produkter som världen behöver. Möjligen sneglar man litet österut.
- Ryssland tar en del av den europeiska tillväxten, säger Åke Axelsson. Och det har gått väldigt fort för, satellitstaterna Estland, Lettland, Litauen, Polen och Tjeckien. Men det är inte så att vi känner oss hotade.
Han menar att en stor del av den producerade massan konsumeras av länderna själva. Till exempel har Polens export blivit mycket lägre än man skissade på för några år sedan. Rysslands export går huvudsakligen till Kina, framförallt på grund av att transporterna dit är kortare och därmed billigare.
- Rysslands produktion de senaste tio åren har faktiskt varit ganska låg. Den börjar öka nu i takt med att man får ordning på sin produktionsapparat. Men man har fortfarande problem med politisk och ekonomisk instabilitet.