Industri

Mer än vartannat solskydd får IG

Köparen ska kunna andas ut. - Det är viktigt för konsumenterna att kunna lita på solskyddsprodukterna, säger Lena Nohrstedt på Läkemedelsverket. Foto: Scanpix samt Colourbox

30 solkrämer har plockats bort från den svenska marknaden sedan förra året. Företagen kan inte visa att solkrämerna har det utlovade skyddet.

Publicerad

Solskyddsfaktor som inte kontrollerats. Vattentålighet som inte har testats ordentligt. Det är några av alla de märkligheter som Läkemedelsverket upptäckte när de kontrollerade 53 solskyddsprodukter som under 2009 och hösten 2008 fanns på den svenska marknaden.

- De här produkterna lyder under kosmetikalagstiftningen och måste ge den skyddseffekt som utlovas, säger Monica Tammela, chef för Kosmetika och hygieniska produkter vid Läkemedelsverket.

Resultatet av granskningen är att 29 solskyddsprodukter frivilligt dragits tillbaka från marknaden. En produkt, Barrie Bassie från My Child Stockholm, fick saluförbud.

- Det känns bra att det blir resultat av vårt arbete. Det är viktigt för konsumenterna att kunna lita på solskyddsprodukterna. För oss är frågan också prioriterad ur folkhälsosynpunkt, säger Lena Nohrstedt på Läkemedelsverket, som är en av dem som utfört inspektionerna hos företagen.

Totalt har Läkemedelsverket besökt 33 företag med 53 olika solskyddsprodukter. Rapporten som verket nu publicerat visar bland annat att 19 produkter inte hade testats när det gäller skyddet mot den så kallade uva-strålningen. Den tränger längre ner i huden än uvb-strålning, som är den andra typen av strålning från solen. 13 produkter hade heller inte testats mot uvb-strålning. Ändå fanns skyddsfaktorer angivna på flaskan eller tuben. I andra fall hade testerna utförts med för få försökspersoner.

När det gäller solkrämens vattenavvisande förmåga konstaterade Läkemedelsverket att bara drygt hälften av de 23 som påstods vara vattenresistenta hade tillräckligt med underlag för att styrka det.

Är ni förvånade över resultatet?

- Lite förvånade är vi nog. Men glädjande nog har företagen antingen rättat till bristerna eller dragit tillbaka produkterna från marknaden.

Skulle du vilja säga att det handlar om medvetet fusk?

- Nej, det verkar snarare handla om att de inte har känt till regelverket som gäller i EU sedan år 2006. Solskyddsprodukter är ett prioriterat område in om EU, säger Lena Nohrstedt.

Om man solkräm hemma av de märken som dragits bort från marknaden, ska man slänga dem då?

- Eftersom det inte finns bevis på att de har den skyddseffekt som utlovas kan jag inte rekommendera att de används.

Läkemedelsverket kommer nu att fortsätta att kontrollera samtliga solskyddsprodukter på den svenska marknaden.

- Resultatet visar att vi behöver fortsätta att kontrollera solskyddsprodukter. Och det kommer vi att göra.