Industri

Livsmedelsverket kan inte skilja på åsna eller häst i lasagne

Ylva Sjögren Bolin
Moussaka och Lasagne som kan innehålla hästkött. Foto: Scanpix

Livsmedelsverket ska nu ta prover för att skaffa sig en bild av omfattningen av hästköttskandalen i Sverige. Även åsnekött kan förekomma i exempelvis lasagne, men myndighetens labb kan inte skilja åsnekött från hästkött.

Publicerad

I dag onsdag håller EUs jordbruksministrar ett extra möte med anledning av hästköttskandalen som briserat som en bomb i flera länder. I går beslagtog brittisk polis hästkött som två grossister använt och sålt som påstått nötkött i hamburgare och kebaber.

I Storbritannien ska landets leverantörer av färdigpackad mat senast på fredag vara klara med prover på kött i färdigpackade rätter och i Frankrike och Rumänien pågår polisundersökningar,

I Sverige ska livsmedelsinspektörer i flera kommuner den närmaste tiden samla in 50-100 köttprover från lasagne, moussaka och andra färdigpackade köttprodukter som finns ute i butikerna. Exakt i vilka kommuner provtagningarna kommer att ske är ännu oklart, säger man på Livsmedelsverket i dag onsdag.

Syftet med provtagningen är att undersöka om fler produkter än lasagne från Findus innehåller hästkött, trots att de varit märkta med beteckningen nötkött. I Storbrittannien har också köttfärssås från livsmedelskedjan Tesco upptäckts innehålla hästkött i stället för nötfärs.

-Livsmedelsverket ser mycket allvarligt på att konsumenterna blir lurade. Därför skaffar vi oss nu en snabb bild av hur det ser runtom i landet när det gäller innehållet i färdigmat, säger Inger Andersson, generaldirektör på Livsmedelsverket.

Även åsnekött kan enligt medieuppgifter förekomma i de falskmärkta köttprodukterna. Men enligt Ylva Sjögren-Bolin, kemist på myndighetens labb i Uppsala, har labbet bara fått i uppgift att söka efter hästkött. Med den metod man i dag använder kan man på Livsmedelsverket inte särskilja åsnekött från hästkött.

-Den metod som vi har i dag och som är ackrediterad har en speciell känslighet som gör att åsnekött korsreagerar, säger Ylva Sjögren-Bolin till Ny Teknik.

För att artbestämma kött analyserar labbet så kallat mitokondrie-dna som extraherats från köttvävnaden. Om man träffar på åsnekött kommer analysutrustningen ändå att ge beskedet "hästkött" (på grund av korsreaktion), uppger hon.

-Förr i tiden, för 20 år sedan, hade Livsmedelsverket en elektroforetisk metod som kunde särskilja mellan häst och åsna, men den ingår numera inte i Livsmedelsverkets ackreditering och kan inte användas på sammansatta produkter, konstaterar Ylva Sjögren-Bolin.

Skälet till att man förr analyserade åsnekött var att hästkött beskattades i Sverige, och att importörer av produkter som innehöll kött från åsnor ville betala skatt, uppger hon.

Hästkött kan till skillnad från nötkött innehålla läkemedelsrester och hormoner, som är förbjudna i matvaror. Hästar som ska slaktas och användas som livsmedel måste i Sverige ha hästpass som visar att de är fria från vissa mediciner och substanser. Annars klassas köttet som otjänligt som föda.

Livsmedelsverkets labb har dock bara fått i uppgift att se om påstått nötkött i stället är hästkött. Man kommer inte att göra andra analyser av köttet.

Myndigheten planerar i dagsläget alltså inte att undersöka om färdigrätter, som påträffas innehålla hästkött, är tjänliga som livsmedel.

-Nej, vi gör inga sådana tester tills det finns en anledning att kolla. Det är inget som säger att hästköttet behöver vara dåligt, säger Lukas Linnér, pressansvarig på myndigheten.

Även den svenska restauranggrossisten Martin & Servera har beslutat att man ska testa alla sina produkter som innehåller blandat kött för att se vilken typ av kött de innehåller. Bolaget levererar mat till bland annat skolor och äldreboenden och återkallade i går lasagne från ett 80-tal kunder.

Här är Jordbruksverkets uppgifter om konsumtion av hästkött i Sverige