Industri

Kunskap kräver fint språk

Publicerad
- Ju mer man kan, desto fler termer behöver man. Större kunskap kräver ett mer finfördelat språk, annars blir det alltför svårt att göra sig förstådd, säger Anna-Lena Bucher som förklaring till sitt engagemang i terminologins värld.
Hon är tämligen nytillträdd vd för Terminologicentrum, som TNC nu heter efter höstens pånyttfödelse.
 
I somras gick dåvarande TNC, Tekniska Nomenklaturcentralen, i konkurs. Nu har TNC rekonstruerats, minskat antalet anställda från 19 till 6 och bytt namn, även om själva förkortningen TNC finns kvar. Det är enklast så, varken e-postadresser eller brevhuvud behöver ändras.
 
Det är TNC som på företag , organisationers och myndigheters uppdrag och i nära samarbete med ämnesexperter definierar de termer som gör det möjligt för oss fackmänniskor att kommunicera.
- TNC har funnits sedan 1941, och jag tycker att grundarna var både insiktsfulla och framsynta, säger Anna-Lena Bucher.
Det har mest varit det tekniska språket som satts under luppen under åren, inom tekniken har det alltid varit viktigt att veta vad man talar om.
 
- Det har aldrig legat någon prestige i det tekniska språket, säger hon, själv humanist.
 
Idag har TNCs verksamhet breddats. Ett av de senaste uppdragen var att reda ut begreppen i det nya pensionssystemet. Vad är exempelvis "pensionsgrundande inkomst"? Att försäkringsbolag, arbetsgivare, banker och myndigheter menar samma sak är en förutsättning för att hela reformen ska fungera.
Men TNC tar just nu också fram nya skrivregler, en ny städordlista är på gång och TNC är verksamt inom såväl dataterm- som biotermgruppen.
 
- Vi måste nog på sikt bli ett tiotal personer igen om vi ska kunna leva upp till de förväntningar vi har på oss, säger Anna-Lena Bucher. Men hon vill gå fram försiktigt.
- Ständig förändring är stagnation, säger hon och citerar konstnären Ernst Billgren.
 

I Ny Teknik Industri ska vi en gång per månad, med hjälp av TNC, ta upp viktiga termfrågor, hur nödvändigt det är att kunna rätt språk när man kommer till en ny arbetsplats och hur tokigt det kan bli när en term används i fel sammanhang.
Vi hoppas att det ska bli en både rolig och nyttig läsning.
Skicka gärna in frågor och funderingar kring olika termer till
industri@nyteknik.se