Hållbar industri

I Jönköping blir 3d-skrivaren en formsak

3d-skrivare behöver inte vara en konkurrent till gjuterier - de kan i stället vara ett hjälpmedel. I Jönköping får gjuterierna hjälp att skriva ut sandformar med en ny printer.

Publicerad

Swerea Swecast jobbar nära många små och medelstora gjuterier och fungerar i praktiken som företagens forskningsavdelning. Gjuteri är en traditionell bransch som ser sin framtid, trots konkurrens från 3d-skrivare.

Först skapas en modell och därefter en form.

Men det går att rationalisera bort ett steg med 3d-skrivarens hjälp.

-Vi plockar bort modellen och cad-ritar formen direkt med 3d-skrivare, berättar Åsa Lauenstein, forskningsingenjör vid Swerea Swecast och ansvarig för företagets test- och demonstationsanläggningar.

Vid Swereas anläggning i Jönköping har man nämligen installerat en skrivare i samarbete med skrivartillverkaren Ex One. Den används praktiskt i forskningssyfte men gjuterier kan även beställa formar via Swerea och Ex One. Så gjorde till exempel första kunden, Smålands Stålgjuteri i Eksjö.

Genom att kombinera gamla och nya och gamla tillverkningsmetoder når man sandgjutningens fördelar men effektiviserar processen. Man slipper slitna formar och spar tiden det tar att tillverka en modell, vilket ofta görs för hand. Därmed kan man gå snabbare från idé till prototyp.

-För gjuteribranschen betyder det här effektivare processer och jämnare kvalitet. För verkstadsindustrin i stort innebär det en stor designfrihet när man beställer gjutna komponenter. Man slipper begränsas av traditionell formningsteknik och kan vara mer kreativ, vilket vi redan märkt exempel på, Åsa Lauenstein.

Prenumerera på Ny Tekniks kostnadsfria nyhetsbrev!