Hållbar industri
Hon bestämmer hur du går på Arlanda
När du kliver ur planet på Arlandas utrikesterminal så är det inte genaste vägen till bagagebandet som gäller. Resenärernas gångrutt styrs med avancerad automation. Ny Teknik har besökt ramptornet på Arlanda.
Vid Ny Tekniks besök i tornet råder en lugn stämning. Morgonrusningen är avklarad, och trafikplanerare Anna-Maria Holander har tid att visa hur passagerare på väg till New York ska gå ombord. På en av de många skärmarna finns en karta över gateområdet där gröna pilar visar rätt gångrutt, medan otillåtna passager är blockerade.
– Vi trafikplanerare möter inte resenärerna, men vi påverkar många yrkeskategorier på flygplatsen och i slutändan även resenärerna, säger hon.
Varje gate har upp till tre olika utgångsrutter beroende på var flighten kommer ifrån. Allt för att följa reglerna för passkontroller och för hur passagerare från olika destinationer får blandas med varandra.
Resenärer från länder utanför både EU och Schengen måste exempelvis passera en passkontroll och får inte blandas med avgående resenärer. Rätt dörrar, hissar och rulltrappor aktiveras automatiskt medan gröna och röda ljusslingor på golvet markerar hur man ska gå och var det är stopp.
– Det är en funktion som resenärer kanske inte tänker på, men som måste fungera dygnet runt, året om, säger Mats Hellman på Arlandas trafikplanering.
Slussningen av passagerarflödet påminner om decentraliserad automation av industriprocesser eller fastigheter. Tekniken har utvecklats av svenska Infracontrol, och togs i drift redan 2001.
– Systemet har funnits i tio år, men det är fortfarande unikt med så här omfattande styrning av passagerarflöden med flexibel hantering av resenärer inom och utom Schengen i samma gate, säger Björn Johansson, projektledare på företaget.
Så styrs resenärerna
Ett styr- och övervakningssystem ( Scada) med två redundanta servrar kommunicerar med en databas med information om ankomster och avgångar.
Vid de anslutna gaterna finns drygt 30 programmerbara styrsystem , PLC:er, som sköter dörrar, rulltrappor och hissar.
Gatepersonalen hanterar systemet via ett 100-tal pekskärmar vid gaterna. Dessutom finns fyra klienter hos trafikplanerarna i ramptornet, näst högst upp i det 83 meter höga tornet på Arlanda.