Hållbar industri
Högre krav på elmotorer
Juliette Soulard, forskare vid KTH, anser att höga materialpriser minskar efterfrågan på pm-motorer. Foto: Mikael Wallerstedt
Industrins elmotorer måste få högre verkningsgrad. Det kräver EU i nya regler som införs 2012.
Med höga råvarupriser och brist på magnetmaterial kan det bli en tuff utmaning för företagen.
I dag är asynkronmotorn den allra vanligaste drivkällan i industrin. Det är den enkla, robusta växelströmsmotor som används i verktygsmaskiner, transportörer, fläktar, omrörare, transportband och ett oräkneligt antal andra tillämpningar.
Men asynkronmotorn dras också med relativt stora energiförluster.
Nästa år kommer nya och strängare krav på verkningsgrad från EU, krav som ska skärpas ytterligare 2015.
Ett sätt att få hög verkningsgrad är att gå över till permanentmagnet-motorer. Men dagens höga materialpriser har minskat pm-motorernas dragningskraft, anser Juliette Soulard, forskare vid KTH.
– Just nu kostar magneterna cirka tio gånger mer än i slutet av 2009. Det är inte en brist på resurser, men Kina som är den största tillverkaren av magnetmaterialen har strypt tillförseln för att täcka sina egna behov. De material som behövs finns på andra håll i världen, men det tar kanske fem år innan nya gruvor och produktionen har kommit i gång, säger Juliette Soulard.
– Man kan hitta lösningar utan permanentmagneter med samma verkningsgrad. En enkel väg är att bygga en större motor, överdimensionera den. Men det kräver mer järn och koppar, vilket i sin tur förbrukar mer resurser.
– Och ska man byta ut en gammal motor mot en större blir den nya längre eller får högre axelhöjd, vilket det kanske inte finns utrymme för.
Samtidigt utvecklas nya alternativ till asynkronmotorn, till exempel ABB:s synkrona reluktansmotor, som Ny Teknik Automation skrev om i nr 20 i år.
Motor Challenge Program från EU
- För att stimulera övergången till mer effektiva elmotordrifter inom industrin driver EU ett ”Motor Challenge Program”.
- Företag som deltar åtar sig att inventera sina motordrivna system, göra en åtgärdsplan och lämna årliga rapporter om vad man åstadkommit.
- I Sverige är Energimyndigheten kontaktorgan för programmet.