Hållbar industri

Här växer en jättefabrik fram

En och en halv miljar kronor har Pfizer satsat på den nya fabriken i Strängnäs. Foto: Per Sandberg
Övervakningen i i Pfizers fabrik sker helt automatiskt. Foto: Per Sandberg

Pfizer har satsat en och en halv miljard kronor på den nya bioteknikfabriken i Strängnäs. Resultatet är en unik, helt automatiserad anläggning. I juni börjar provtillverkningen.

Publicerad

I Strängnäs har man tillverkat läkemedel med hjälp av bioteknik i mer än 20 år. Numera är det Pfizer som äger bioteknikfabriken. Men den ska snart ersättas med en ny, modern anläggning.

- Vi håller på att trimma in utrustningen i den nya fabriken, säger Kim Sandell vid Pfizer som ansvarar för drifttagningen.

Han visar runt

i den så gott som färdiga anläggningen. Två mil rostfria rör och ett oräkneligt antal rostfria tankar bildar kärnan i den helt slutna processen. Den största odlingstanken rymmer hela 3 000 liter. Det är i den som bakterierna ska odlas, tills man har tillräcklig mängd för att sedan starta själva läkemedelstillverkningen. Rören ska leda vatten, buffert och annat som krävs

i processen.

Provtillverkningen startar redan

i juni, men det dröjer till 2010 innan den kommersiella produktionen drar igång. Då ska de verksamma substanserna i två bioläkemedel tillverkas här. Dels tillväxthormonet Genotropin, dels Somavert, för patienter som har för mycket tillväxthormon.

Tillverkningen är noga övervakad, inte bara av svenska myndigheter. Rätt vad det är kan den amerikanska läkemedelsmyndigheten knacka på. Därför krävs total koll på processen, ner till minsta knapptryckning.

Detta gäller för alla läkemedelstillverkare. Men en bioteknisk process kräver lite extra, eftersom tillverkningen sker i levande celler.

I Strängnäsanläggningen sköts och övervakas processen av ett helautomatiskt styrsystem. Upp till 50 000-60 000 parametrar, tre gånger fler än när man tillverkar ett läkemedel med kemisk syntes, matas in i systemet.

- Det är dynamik i en bioteknisk process, men styrsystemet styr allt. Vi har inga manuella moment, säger Kim Sandell.

Satsningen på en ny fabrik i Strängnäs beslutades redan av Pharmacia i början av 2000-talet. När Pfizer senare köpte bolaget var det inte alls givet att produktionen skulle få fortsätta i Sverige. Ett alternativ som undersöktes var att flytta den till Irland.

- Vi var den enda anläggningen inom Pfizer som tidigare hade hållit på med produktion av biotekniska läkemedel. Det avgjorde deras beslut att bygga här.

Siv Engelmark