Den nya industriparken ska vara i drift 2027, innebär investeringar på upp till 10 miljarder kronor och ska ge 500 nya jobb.
– LKAB leder omställningen av järn- och stålindustrin med övergången till koldioxidfri järnsvamp. Vi vill bredda vår verksamhet genom att utvinna fosfor och sällsynta jordartsmetaller som biprodukter till järnmalmsproduktionen och öka Europas självförsörjande av dessa kritiska råvaror, säger Jan Moström, vd och koncernchef vid LKAB, enligt SVT Nyheter Norrbotten.
I ett första steg ska så kallad apatit utvinnas i koncentrerad form, vilket sker i Kiruna och Gällivare/Malmberget. Sedan fraktas detta till Luleå där apatitkoncentratet löses upp varpå fosfor och jordartsmetaller separeras.
Apatitkoncentrat. Foto: Fredric Alm
Flera orter har varit aktuella för den nya industriparken. Att valet till slut föll på Luleå är för att staden erbjuder god logistik, tillräcklig markyta, lägre kostnader och en bra arbets- och bostadsmarknad, enligt LKAB:s direktör för affärsområde specialprodukter Leif Boström.
Avfallsdammarna fylls på med några miljoner ton sand varje år. Foto: Fredric Alm
”LKAB är viktigt för Luleå, och Luleå är viktigt för LKAB. Vi har en mer än 100-årig historia i staden och tätt samarbete med till exempel SSAB och Luleå tekniska universitet”, kommenterar han.