Hållbar industri

Håller koll på lagrad värme

Sensorerna har utvecklats i samarbete med Ångströmlaboratoriet i Uppsala och reagerar på några hundradels grader.

Uppsalaföretaget Enreduce har utvecklad en metod som drar nytta av den värme som alstras och lagras in i en byggnad. Resultatet har varit minst 15 procents energibesparing i de flerbostadshus som har mätts.

Publicerad

Allt vi gör i våra bostäder – stryker en skjorta, lagar mat eller bara befinner oss där – alstrar värme som lagras in i byggnaden. Till detta bidrar även solstrålningen på väggar, tak och in genom fönster.

– Vi fortsätter att pumpa in värme i våra bostäder som om vi själva och alla våra lampor inte fanns där, säger Lars Blekastad, en av grundarna av företaget Enreduce Energy Control.

Äldre synsätt har byggt på en statisk och teoretisk modell och därmed på ett hus som, enligt Lars Blekastad, inte finns i verkligheten. Han argumenterar för ett annat tänkande.

– Än i dag sprider energirådgivare och installatörer förenklade råd, som innebär att vi kan spara fem procent energi genom att sänka inomhustemperaturen en grad. Det är att vilseleda kunderna, eftersom sambandet mellan förbrukning och temperatur är mer komplicerat än så. Råden utgår från att utomhustemperaturen är konstant och att ingenting, förutom uppvärmningssystemet, påverkar temperaturen inne.

Enreduce är ett reglerprogram. Det levereras med en komplett datoriserad undercentral (DUC) eller arbetar via internet mot befintliga centraler.

Företagets teknik bygger på sensorer som reagerar på några hundradels grader och som placeras i lämpliga nord- och sydvända lägenheter för att ge en representativ bild av den värme som lagras i huset över dygnet.

– Payoff-tiden på vår teknik är kort, från ett par månader upp till fem år beroende på storlek på anläggningen, hävdar Lars Blekastad.

Företaget samarbetar med NCC i produktionen av Norra Djurgårdsstaden i Stockholm. Här pågår bygget av en miljöstadsdel där nyckelorden är lagring och distribution av energi.

– Tanken är att det ska bli ett skyltfönster för svensk miljöteknik och en modell för den ekologiskt hållbara staden. För oss är det samtidigt ett prestigeprojekt, säger Lars Blekastad.

Enreduce

Orter: Uppsala och Göteborg.

Huvudägare: Lars Blekastad, Lars Lindström, Anders Persson, Jan Larsson och Lars Antoni.

Omsättning: 5 Mkr (2012).

Verksamhet: Försäljning av programvara via DUC:ar och webb­klientlösningar.

Kunder: Fastighets­ägare till flerfamiljshus, bland annat Dombron, HSB, Diös, NCC, Vasakronan och Rikshem.

Partner: NCC, Norska Shell, Bastec som tillverkar DUC:ar och Järlåsa Elektronikprodukter som tillverkar sensorer.

Historik: Enreduce programvara utvecklades i slutet av 1980- och början av 1990-­­talet och är baserad på forskning hos KTH i Stockholm. Systemet validerades här i samarbete med teknologie doktor Engelbrekt Isfält. Företaget Enreduce Energy Control AB bildades 1988.

Inriktning: Företagets nisch är energi­besparingar via styrning av vattenburen värme i fler­familjshus.