INDUSTRI

H2 Green Steel drar in 18 miljarder – tungviktare bland investerarna

Ståltillverkaren H2 Green Steel har dragit in 18 miljarder kronor från investerare för att bygga det nya stålverket i Boden.
– Det här är den sista pusselbiten, nu är det full fart med att bygga, säger vd Henrik Henriksson till TT.

Publicerad Senast uppdaterad

H2 Green Steel behöver omkring 50 miljarder kronor för att bygga och komma i gång med ståltillverkningen, som planeras starta i slutet av 2025.

– Tidigare har vi säkrat upp med lån, nu kommer investerare med 18 miljarder svenska kronor. Det är en stark grupp, en blandning av nya och gamla investerare, säger Henrik Henriksson.

Det handlar om svenska Altor, men också om hållbarhetsfonder som GIC, Hy24 och Just Climate, och pensionsfonder, både från Singapore och Sverige. Bland andra AMF och AP2.

– Vi har också en stark uppbackning från Sverige, säger Henrik Henriksson och nämner Kinnevik.

Även Wallenberg Investments ägarbolag FAM finns bland investerarna.

Pengarna ska användas till att sätta fart på bygget i Boden, och betala för all den utrustning som ska finnas i stålverket.

– Nu ska vi öka hastigheten i Boden, säger Henrik Henriksson.

Markarbeten har pågått på platsen i Boden sedan sommaren 2022. I somras fick bolaget sitt fullständiga miljötillstånd från mark- och miljödomstolen.

H2 Green Steels ambition är att tillverka fossilfritt stål genom att använda vätgas för att dela upp järnmalm i syre och järn, samma tillverkningsmetod som Hybritbolagen SSAB, LKAB och Vattenfall satsar på. 

Enligt H2 Green Steel ska fabriken i Boden producera stål med upp till 95 procent mindre koldioxidutsläpp jämfört med traditionell ståltillverkning med masugnar.

För att få fram tillräckligt med vätgas planerar H2 Green Steel att bygga Europas största elektrolysörpark som ska drivas av förnybar el. Nyligen meddelade bolaget att kontrakt hade tecknats med tyska Thyssenkrupp Nucera om byggandet av elektrolysöranläggningen.

H2 Green Steel har dock drabbats av ett stort bakslag. Den ursprungliga planen, att köpa järnmalm från LKAB:s gruvor i Norrbotten, gick inte i lås eftersom parterna är oense om kapaciteten för malmtransporter på Malmbanan. Därför tvingas H2 Green Steel i stället importera järnmalm från Rio Tinto i Kanada och Vales i Brasilien. 

✉️ Språk- eller faktafel i texten? Skriv och berätta.