Hållbar industri
Grön jätte sopar banan med snön
Den biogasdrivna snöröjaren hårdtestas i Kirunas vinterklimat. Ett av målen med vintertestet är att se hur hög biogasinblandningen blir under verklig drift.
Arlanda vill driva sina snöröjningsmaskiner på biogas i framtiden. Första biogasröjaren är redan levererad och hårdtestas i Kiruna hela vintern.
<p>Den har en trehundrahästars Volvodumper fram, en ännu starkare Volvodiesel bak och kan blåsa iväg snö med 130 meter i sekunden. Ett monster till snöröjare, som nu ska drivas miljövänligt.</p> <p>- Arlanda vill vara en grön flygplats. Vi tror att biogas är ett utmärkt sätt för oss att få ner koldioxidutsläppen, säger Bertil Ekhaga, verksamhetschef hos Swedavia, den del av före detta Luftfartsverket, som driver Arlanda.</p> <p>Maskinen är konstruerad och byggd av Schmidt Broddway, som också har levererat de övriga röjarna i Arlandas stall. </p> <p>När de kör i bredd, plogar, sopar och blåser röjarna de två kilometer långa landningsbanorna rena från snö på under åtta minuter.</p> <p>Det enda som skiljer den nya röjaren från de andra är magasinet med gastuber på toppen av mittdelen. </p> <p>Båda motorerna har ett separat bränslesystem för biogasen. Den bakre motorn driver en roterande borstvals och blåsenhetens kraftiga fläktar. </p> <p>Eftersom ren biogas inte kompressionständer, behöver motorerna alltid ha en iblandning av diesel och de kan också köras på enbart dieselolja. Biogasen sprutas in i insugningsröret samtidigt som en skvätt diesel sprutas in i cylindern och antänds av kompressionen och i sin tur tänder luft- bränsleblandningen. Tekniken utvecklades från början för marindieslar.</p> <p>Ett av målen med vintertestet i Kiruna är att se hur hög biogasinblandningen blir under verklig drift.</p> <p>- Den ska hårdtestas hela vintersäsongen i Kiruna. Det är få grejor som gör ett tuffare jobb än snöröjningsfordonen, så man vill ju se hur allt fungerar, säger Rolf Westlund, ansvarig hos Volvo Penta, som levererat sop- och blåsdelens motor.</p> <p>- Man startar på ren diesel och så höjs inblandningen av metan tills man kommer till knackningsgränsen. Dessutom är dieseln back-up om det skulle behövs.</p> <p>Enligt Volvo är effekt och körbarhet likvärdiga med en konventionell dieselmotor. Men det finns stora möjligheter att öka biogasinblandningen, enligt Rolf Westlund.</p> <p>- Går det här bra kommer vi att gå vidare med mer avancerad teknik med gasinsprutning direkt i portarna och då kommer vi att kunna få väsentligt högre ersättningsgrad.</p> <p>På Arlanda finns i dag världens största biogasmack. På den tankar bland annat taxibilar och flygplatsbussar. Men om fler snöröjningsfordon och andra maskiner ska gå på biogas kommer inte macken att räcka till. Hos Swedavia funderar man nu på att bygga ett biogasnät "innanför staketet".</p>
Snöröjaren TJS 560 går på biogas
Byggd av Schmidt Broddway, motorteknik från Volvo.
- Marschfart: cirka 35 km/h. Plogar, sopar och blåser rent 4,7 meter åt gången.
- Framdel: Volvo AE25E ramstyrd dumper.
- Motor: 9-liters diesel från Volvo CE.
- Effekt: Cirka 305 hk.
- Bakdel: Sop- och blåsenhet.
- Motor: 9 liters diesel från Volvo Penta.
- Effekt: Cirka 330 hk.