Industri
Gravida varnas för gift i tandfyllning
Det omdiskuterade ämnet bisfenol A förbjöds nyligen i barnmatsburkar. Det förekommer även i tandfyllningar och kan spåras i saliven efter lagning. Därför bör gravida avstå från tandmaterial med bisfenol, anser forskare.
Bisfenolbaserade tandfyllningar används allt oftare, särskilt på barn, och bisfenol A kan frigöras från lagningarna till saliven.
– Vad jag förstår är det framför allt precis när man sätter in fyllningen som det kan läcka bisfenol A i lite större mängder, säger Annika Hanberg, professor på Karolinska institutet, KI.
Flera studier har visat att halterna av bisfenol A ökar i saliv upp till tre timmar efter en lagning med bisfenolbaserade fyllningar.
Bedömningen hittills är att exponeringen av bisfenol A från tandlagningar inte bidrar på ett avgörande sätt till människans totala exponering av bisfenol A. Men efter att ha gjort en litteraturstudie anser KI-forskare att resultaten av salivstudierna pekar åt olika håll.
En studie har visat att bisfenol A-halten i urinen kan bli upp till fem gånger högre under timmen efter lagningen.
Efter 24 timmar minskade halten, men var inte helt tillbaka på ursprungsnivån.
Annika Hanberg anser att fyllningar baserade på bisfenol A inte bör användas på gravida kvinnor.
– När det gäller påverkan för foster finns det känsliga fönster i utvecklingen. Frågan är om mängden och längden av exponering av bisfenol A är tillräcklig för att skada ett foster. Det kan vi inte svara på i dag. Men jag tycker att man ska vara på den säkra sidan och inte utsätta dem för det här, säger hon.
En bisfenolbaserad komponent, bis-DMA, används för tillverkning av bettskenor och tandproteser. Kemikalieinspektionen tror att dessa skulle kunna ge en mer långvarig exponering av bisfenol A än fyllningar, men konstaterar att det saknas uppgifter som bekräftar det.
Bisfenol A
Bisfenol A är ett hormonellt aktivt ämne med östrogena egenskaper. Djurförsök har visat att det kan leda till störd utveckling av hjärna, beteende och reproduktionsorgan samt en ökad risk för fetma och cancer.
Europeiska livsmedelsmyndigheten, EFSA, beräknade 2006 att det accepterade dagliga intaget av bisfenol A ligger på 50 mikrogram bisfenol A per kilo kroppsvikt och dag.
Riskbedömningen är mycket omdiskuterad, då studier har rapporterat hälsopåverkan av bisfenol A även vid låga doser, i vissa fall ner till runt 1 mikrogram per kroppsvikt och dag.
Bisfenol A används framför allt vid framställning av polykarbonatplast och epoxi, bland annat till cd- och dvd-skivor, byggmaterial och i vissa plastflaskor.