Industri
Gentest stoppas i USA
Ett amerikanskt företag tvingas nu upphöra med sina gentester riktade till allmänheten. Det efter en varning från myndigheterna om att testerna inte är medicinskt säkra och kan leda till onödiga ingrepp.
I sex år har företaget 23andMe sålt gentester till allmänheten. Kunderna skickar ett salivprov och kan sedan via företagets hemsida ta del av risken att drabbas av en mängd folksjukdomar.
Nu stoppas försäljningen efter att företaget fått en varning från det amerikanska läkemedelsverket FDA. Enligt FDA kan gentestet ligga till grund för medicinska beslut som inte är tillräckligt säkra. Det kan till exempel leda till att kvinnor i onödan opererar bort sina bröst efter besked om att de har förhöjd risk för bröstcancer.
En stämning mot 23andme har också lämnats in från en kvinna i Kalifornien.
På företagets blogg skriver vd Anne Wojcicki, gift med Google-grundaren Sergey Brin, att hon är: "väldigt besviken över att det gått så här långt och jag kommer att arbeta hårt för att konsumenter får direkt åtkomst till information om sin hälsa inom kort. "
Värdet av den här typen av gentester har länge ifrågasatts.
– Hade de varit bra hade vi använt dem inom vården, med det var skräp från början och är skräp nu, sa till exempel professor Magnus Nordenskjöld, verksamhetschef för klinisk genetik på Karolinska sjukhuset i Solna i en intervju med Ny Teknik i februari i år.
Isländska Decode har upphört med en likande tjänst. En svenskt test från företaget DNA-Guide är också den nedlagd.