Hållbar industri
FoU-projekten blev genvägen till framgång
För Mikael Joki och Elektronikpartner har samverkan samt forsknings- och utvecklingsprojekt blivit ett sätt att utveckla företaget.
Mikael Joki och Eskilstuna Elektronikpartner har lagt åtskilligt med timmar på forsknings- och utvecklingsprojekt. Han ser det som en nödvändig genväg till framgång.
Swerea Kimab. Automation Region. Robotdalen. Acreo. MDH. KTH.
Det här är bara några av alla nätverk och partner som Eskilstuna Elektronikpartner engagerat sig i. Forsknings- och utvecklingsprojekten har avlöst varandra på senare år.
– Det gäller att ta vara på samverkan med akademi och andra för att få i gång en process i företaget, säger vd Mikael Joki.
Vad är den stora vinsten för er?
– Det håller företaget uppdaterat så att vi kan ligga i framkant när det gäller teknikutvecklingen, säger Mikael Joki och fortsätter:
– Det är otroligt viktigt, för det är lätt att hamna i förvaltningsskede. Många industriföretag hamnar där och det är farligt för då blir man inte konkurrenskraftig i längden.
Elektronikpartner är nischat på utveckling och tillverkning av inbyggda system med kunder som biltillverkaren Koenigsegg och Volvo. En stor del av verksamheten handlar om produktutveckling i nära samarbete med industriella kunder. Med alla FoU-projekt sänder man också signalen till kunder och omvärld att företaget just ligger i framkant och är långsiktigt.
Fast det innebär även utmaningar och det är inte självklart att lyckas i alla projekt. Nyckeln är engagemang.
– Utan engagemang från oss lyckas inte projekten, säger Mikael Joki.
Därför är det också viktigt att inte hoppa på allt utan välja ut några saker som man har kraft att genomföra på ett bra sätt.
Något han lyfter fram som lyckat är de gånger Elektronikpartner tagit in studenter som skrivit examensarbeten hos dem i Eskilstuna. Det har blivit fantastiska rapporter, menar han, som lett till konkreta resultat.
En kommersiell produkt som startade ur ett examensarbete är en induktionsvärmare för att rikta krockskadade bilar som nu säljs på den globala marknaden.
Mikael Jokis råd till andra företag hittar du i Automationsnästet.