Hållbar industri

Fiasko i Syrien för Rysslands fjärrstyrda stridsfordon

Foto: V. Kuzmin

Nya Uran-9 fick sitt elddop i Syrien. Nu visar det sig att ryssarnas fjärrstyrning inte höll måttet. Bland annat fungerade stridsfordonet bara upp till 500 meter från operatörerna.

Publicerad Senast uppdaterad

Autonomi och fjärrstyrning är heta teknikområden inom rustningsindustrin. Exempelvis demonstrerade kineserna nyligen att de har lyckats skapa en självkörande version av Sovjets gamla T-54, kallad Type-59 i Kina. Men att genomföra en lyckad demo och att leverera system som klarar det verkliga slagfältet är inte samma sak. Det har bevisats av ryssarnas obemannade ”ministridsvagn”.

Ryssland skapade fjärrstyrda Uran-9 för att ge eldunderstöd till marktrupperna, och det nya stridsfordonet sattes in för sitt elddop i Syrien. Under en rysk säkerhetskonferens i St. Petersburg recenserades insatsen – och det står klart att tekniken svek på en rad områden. Det rapporterar Defence Blog.

På papperet är Uran-9 en mycket potent plattform. Utrustad med en 30 mm 2A72-automatkanon, en 7,62 mm kulspruta och fyra guidade antitank-missiler – 9M120-1 Ataka, kan det tio ton tunga bandfordonet hota allt från infanteri till bepansrade fordon, och till och med slå ut stridsvagnar.

I fält visade det sig dock att UGV:n bara kunde kontrolleras tillförlitligt på 300-500 meters avstånd från operatörerna. De tappade dessutom kontakten med fordonet kortsiktigt vid 17 tillfällen, då med avbrott på upp till 1 minut. Till detta kom två långa avbrott på upp till 1,5 timme.

Listan med problem slutar inte där. I rollen som spaningsfordon avslöjades att optiken bara kunde identifiera fiender på upp till två kilometers avstånd – och den klarade bara detta stillastående. Uran-9 kunde inte heller upptäcka fientlig målsökning som riktades mot fordonet.

Dessutom hängde sig automatkanonen vid en rad tillfällen. Annat som felade var banddrivningen och fjädringen. Slutsatsen är att Uran-9 inte är kapabel att utföra sina uppgifter.