Hållbar industri

Fem trender på årets Hannovermässa

1. Robotar. Bosch Rexroth visade upp sin vision för den smarta fabriken där robotar på hjul rullade omkring på ett golv som trådlöst försåg dem med elektricitet. Foto: Johan Kristensson
1. Bosch Rexroths show var visuellt iögonfallande. Foto: Johan Kristensson
1. Sebastian A Krieger, försäljningschef för mobila robotar på Bosch Rexroth. Foto: Johan Kristensson
1. ABB demonstrerade ett antal av sina samabetande robotar Yumi som vek kartonger och stoppade ner armbandsur i dem. Foto: Johan Kristensson
2. Uppkoppling. Fredrik Fränding, chef för uppkopplade enheter på SKF, visade upp företagets nya lager där krafter kan mätas i realtid tack vare fibersensorer. Den "heliga graalen" inom rotationsövervakning. Foto: Johan Kristensson
3. Sverige. Felipe Gelbecke på tyska bolaget Refratechnik Cement konstaterade att mässan är ett "Disneyland" för Sverige som i år var partnerland. Foto: Johan Kristensson
3. Felipe Gelbecke på tyska bolaget Refratechnik Cement konstaterade att mässan är ett "Disneyland" för Sverige som i år var partnerland. Foto: Johan Kristensson
3. Som partnerland ges man stort utrymme på mässan. Sverige fokuserade på samarbetets betydelse för innovationskraft. Foto: Johan Kristensson
4. Elektrifiering. Lennard Wöbbekind, key account manager på Porsche Engineering, tillsammans med Mira Schultz, marknadsföring, visade upp företagets supersnabba elbilsladdare som kan leverera upp till 350 kilowatt. Foto: Johan Kristensson
5. Kina. Bennet Wang, försäljningschef på den lilla kedjetillverkaren Hongda Chain i Wuxi, Jiangsu-provinsen, var inte helt nöjd med platserna kinesiska bolag tilldelats. Foto: Johan Kristensson

Robotar, uppkoppling och elektrifiering så klart. Men också svenskt samarbete och Kina på framfart. Här är fem trender på årets Hannovermässa.

Publicerad

Begreppet Industri 4.0 myntades vid 2011 års Hannovermässa och präglade även årets upplaga. Det innebär flexibla och smarta fabriker och tillverkningsmetoder drivna av digitaliseringens möjligheter.

Men det enorma mässområdet, som spänner över 46 hektar, erbjuder också mycket mer. Här listar Ny Teknik årets fem viktigaste trender på Hannovermässan.

1. Robotar, robotar, robotar...

Förvisso en bred och långsiktig trend inom tillverkningsindustrin men icke desto mindre syntes de överallt på mässan även i år. ABB storsatsade och visade upp när ett antal av Yumi, företagets samarbetande robotar, vek kartonger och packade ner armbandsur i dem.

Bosch Rexroth visade upp sin vision för den uppkopplade fabriken. De rullande leveransrobotarna förseddes med elektricitet genom mässgolvet via induktion.

Sebastian A Krieger, försäljningschef för mobila robotar på företaget, påpekade att de fullt flexibla och samarbetande robotarna nu håller på att bli verklighet.

– Det blir allt svårare att få tag på till exempel truckförare. Med robotarna kan vi göra nattskiftet helt autonomt, sa han.

2. Uppkoppling

En hel utställningshall var dedikerad till 5G, kallad 5G Arena. Tekniken beskrivs som den stora möjliggöraren inom framtidens uppkopplade fabriker, där information om tillverkningen flödar och behandlas i realtid.

Men uppkoppling är inte bara 5G. Kullagertillverkaren SKF presenterade ett helt nytt sätt att mäta de tryckkrafter som verkar på ett lager – i realtid. Något som chefen för uppkopplade enheter, Fredrik Fränding, beskriver som den "heliga graalen" inom övervakning av rotation. Utvecklingen sker i samarbete med Proximion och Rise.

– Lagret är den optimala punkten att mäta på. Där vet du allt om de roterande krafterna, säger han.

Tekniken fungerar med hjälp av optiska fibersensorer som egentligen används för att räta ut ljussignaler inom telekomsektorn. En fibertråd läggs runt lagrets ytterring och förses med oregelbundenheter med jämna mellanrum. Ljusets spektrum kommer då att förändras beroende på tryckkrafterna och temperaturen. Fredrik Fränding menar att stora maskiner som kvarnar, valsar och pumpar är särskilt lämpliga för det nya lagret.

3. Svenskt samarbete

Sverige var för första gången partnerland med en egen paviljong i hall 27. Därför utser Ny Teknik Sverige till en av fem trender på mässan, om än förmodligen snabbt övergående till nästa år... 160 svenska företag fanns på plats.

Paviljongen verkade dra mycket folk som lyssnade till föreläsningar och tittade på demonstrationer. Felipe Gelbecke, en brasilianare bosatt i Tyskland där han arbetar på Refratechnik Cement, var en av dem. Han hade just anlänt när Ny Teknik träffade honom.

– Jag har själv inte kontakt med svensk industri men mässan är en fantastisk möjlighet att visa upp sig på. Förra året var Mexiko partnerland och jag fick då lära mig om många bolag därifrån som jag inte kände till, sa han.

4. Elektrifiering

Mässan fokuserar främst på tillverkningsutrustning men den tyska fordonsindustrin är så pass stor att den så klart också gör stort avtryck. Och just nu är det elektrifiering för fulla muggar som gäller.

Porsches utvecklingsbolag Porsche Engineering visade upp sin lösning för snabbladdning. När företaget för några år sedan bestämde sig för att bygga en elbil insåg det att Porscheförarna inte nöjer sig med annat än supersnabb laddning. Då fanns inget över 150 kilowatt på marknaden. Därför togs ett paket för laddinfrastruktur fram som kan leverera svindlande 350 kilowatt .

För ett bolag som Porsche Engineering har elektrifieringen inneburit en stor omställning.

– Företaget anställde en massa nya ingenjörer. Jag är själv elingenjör och trodde aldrig för några år sedan att jag skulle börja arbeta för Porsche, berättade Lennard Wöbbekind, key account manager laddinfrastruktur.

5. Kina på uppgång

Jätten i öster var rikligt representerad, men fortfarande främst som en underleverantör av komponenter.

Bennet Wang, försäljningschef på den lilla kedjetillverkaren Hongda Chain i Wuxi, Jiangsu-provinsen, berättade att mässan för dem anses vara den viktigaste och största. I den stenhårda inhemska konkurrensen med sjunkande vinstmarginal, vill de försöka få till kontrakt direkt med maskintillverkarna i stället för att sälja via mellanhänder. Men Bennet Wang var inte helt nöjd med att ha fått en rätt undanskymd plats på mässan.

– Det är många kinesiska bolag här men vi får inte de bästa platserna, sa han.